Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Nová francúzska vláda bude republikánska, progresívna a európska, uviedol premiér

Emmanuel Macron a Michel Barnier
Emmanuel Macron a Michel Barnier (Zdroj: TASR/AP/Ludovic Marin/Pool Photo)

PARÍŽ - Francúzsky premiér Michel Barnier v pondelok vyhlásil, že jeho vláda "bude republikánska, progresívna a európska". Vyzval tiež svojich ministrov, aby boli "bezúhonní a skromní" a konali v duchu jeho hesla "viac konať než komunikovať". Podľa televízie BFM to Barnier vyhlásil na pracovných raňajkách, na ktorých sa členovia vlády zišli ešte pred oficiálnym prevzatím svojich ministerstiev.

Barnierova vláda má v parlamente podporu poslancov prezidentskej koalície Spolu, ako aj od niektorých členov konzervatívnej strany Republikáni (LR) a od centristov. Ľavicová opozícia už deklarovala, že pri najbližšej príležitosti predloží parlamentu návrh na vyslovenie nedôvery. Výhrady voči novému kabinetu má aj krajná pravica.

archívne video

Storočnica maratónu v Košiciach prepája Slovensko a Francúzsko (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Oponenti kritizujú, že vláda je príliš konzervatívna: predseda Socialistickej strany (PS) Olivier Faure ju označil za najpravicovejšiu vládu Piatej republiky. Faure podľa agentúry AFP informoval, že socialisti plánujú uskutočniť hlasovanie o nedôvere vláde 1. októbra - po Barnierovom politickom prejave v parlamente naplánovanom v ten istý deň.

Vyslovenie nedôvery

Líder socialistov súčasne pripustil, že pokus o vyslovenie nedôvery pravdepodobne nebude úspešný bez podpory krajne pravicového Národného združenia (RN), ktoré vyhlásilo, že ešte počká, kým podnikne akýkoľvek krok proti vláde.

Tvárou v tvár výzve v podobe hlasovania parlamentu o vyslovení nedôvery vláde Barnier vyzval svojich ministrov, aby "preukázali úctu všetkým našim spoluobčanom a všetkým politickým stranám a počúvali každého".

Pri formálnom odovzdávaní ministerstva vnútra jeho nový šéf Bruno Retailleau avizoval, že nebude tolerovať žiadne verbálne ani fyzické násilie voči polícii. Zdôraznil, že polícia je "ochranným štítom" republiky. AFP dodala, že vláda sa na svojom prvom zasadnutí zíde v pondelok o 15.00 h SELČ v Elyzejskom paláci. Predsedať mu bude prezident Emmanuel Macron.

Viac o téme: OdovzdanieFrancúzskoMichel Barnier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu