Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Lodná doprava na Dunaji prerušená: Rakúsko varuje pred ďalšími rizikami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

VIEDEŇ - Celý úsek rieky Dunaj na území Rakúska v utorok až do odvolania uzavreli pre lodnú dopravu. Hoci hladiny riek po intenzívnych dažďoch v uplynulých dňoch už vo všeobecnosti pomaly klesajú, dôvodom tohto opatrenia je očakávané topenie snehu v dôsledku opätovného zvýšenia teplôt, uviedlo rakúske ministerstvo dopravy. Informuje o tom agentúra APA.

Termín zrušenia tohto obmedzenia momentálne nie je možné stanoviť. Lodná plavba na Dunaji sa obnoví po tom, ako budú môcť lode bezpečne zakotviť a bezpečne pokračovať v ceste, povedal Martin Steingruber z Úradu pre dohľad nad lodnou dopravou. Už pred úplným prerušením lodnej dopravy bol Dunaj v Rakúsku splavný len po stanicu Ennshafen-Wallsee ležiacu na hranici spolkových krajín Horné a Dolné Rakúsko.

V súčasnosti sa tam nachádza 70 osobných lodí a rovnaký počet nákladných lodí. Pasažierov osobných lodí evakuovali. Povodne v Rakúsku si doteraz vyžiadali najmenej päť obetí. Situácia v krajine sa pomaly vracia do normálu. Stále však hrozia zosuvy bahna a pretrhnutie hrádzí. Celkový rozsah škôd bude možné určiť až po opadnutí vody. Kancelár Karl Nehammer po utorkovom rokovaní krízového štábu na ministerstve vnútra povedal, že vláda rozhodla o okamžitom uvoľnení 75 miliónov eur. Dodal, že na ďalších opatreniach na pomoc postihnutým oblastiam sa pracuje.

Viac o téme: DunajRakúskoDopravaPovodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu