Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

V Rakúsku sa v nedeľu ráno začali parlamentné voľby: Favoritom je krajne pravicová strana

(Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - V Rakúsku sa v nedeľu ráno začali parlamentné voľby. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) tesne pred Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP) pod vedením kancelára Karla Nehammera.

Volebné miestnosti sa v krajine otvorili o 7.00 h SELČ a posledné by sa mali zavrieť o 19.00 h. Svoj hlas môže vo voľbách odovzdať takmer 6,4 milióna občanov.FPÖ vedená Herbertom Kicklom (55) v posledných predvolebných prieskumoch viedla s 27 percentami – pokiaľ by zvíťazila, išlo by v Rakúsku o historické víťazstvo krajnej pravice. Je však otázne, či by sa strane v prípade víťazstva podarilo získať partnerov na zostavenie vládnej koalície.Vládna ÖVP v prieskumoch zaostávala s 25 percentami. Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) by mala získať približne 21 percent hlasov.

Zelení, ktorí sú súčasťou vládnej koalície, sa v prieskumoch rovnako ako liberálna strana NEOS pohybovali na úrovni deviatich percent.Jednou z hlavných tém predvolebnej kampane bola migrácia. Líder FPÖ Kickl prisľúbil, že v prípade víťazstva a zloženia novej vlády v tejto oblasti tvrdo zasiahne a urýchli deportácie migrantov do ich domovských krajín, pripomína DPA.

Viac o téme: Parlamentné voľbyRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu