Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

USA dúfajú v oživenie dialógu so Severnou Kóreou pomocou švédskych diplomatov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File, AP Photo/Evan Vucci, File)

ŠTOKHOLM – Spojené štáty vyjadrili v pondelok nádej, že sa im podarí "oživiť dialóg" so Severnou Kóreou prostredníctvom diplomatov zo Švédska. To v krajine nedávno obnovilo svoju diplomatickú misiu, uzavretú v čase pandémie covidu. Informovala o tom agentúra AFP.

Keďže Washington a Pchjongjang neudržiavajú diplomatické styky, v Severnej Kórei zastupuje záujmy Spojených štátov Švédsko. Jeho diplomati však museli z krajinu odísť, keď v roku 2020 uzavrela svoje hranice.

archívne video

Všetky dôkazy o raketách KĽDR na Ukrajine sú zatiaľ predbežné, tvrdí Blanár (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Švédski diplomati sa vrátili do KĽDR 13. septembra a pracujú na obnovení bežnej činnosti veľvyslanectva, uviedlo v oznámení ministerstvo zahraničných vecí v Štokholme. Washington tento krok privítal. Hovorca amerického rezortu diplomacie Matthew Miller označil Švédsko za "našu ochrannú mocnosť" v Severnej Kórei.

Návrat zahraničných diplomatov do Severnej Kórey

"Podporujeme návrat zahraničných diplomatov do Pchjongjangu a dúfame, že to oživí dialóg, diplomaciu a ďalšie formy konštruktívnej spolupráce s KĽDR," povedal Miller na tlačovej konferencii. "Tiež dúfame, že KĽDR otvorí svoje hranice pre zahraničných humanitárnych pracovníkov, ktorých práci bráni uzavretie hraníc KĽDR."

Švédsko má zastupiteľstvá v Soule, Pchjongjangu a v demilitarizovanej zóne oddeľujúcej oba kórejské štáty, kde pôsobí ako člen komisie dohliadajúcej na prímerie medzi nimi z roku 1953.

Viac o téme: DiplomaciaUSAŠvédskoKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu