Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ekvádorský prezident chce v krajine umožniť cudzie vojenské základne

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dolores Ochoa)

QUITO - Ekvádorský prezident Daniel Noboa v pondelok oznámil, že parlamentu predloží návrh čiastočnej reformy ústavy s cieľom upraviť ustanovenie, ktoré zakazuje zriaďovanie vojenských základní cudzích štátov v Ekvádore.

Podľa spravodajského webu Primicias, Noboa konkrétne žiada, aby poslanci zmenili článok 5 ústavy, ktorý od roku 2008 bráni zriaďovaniu zahraničných vojenských základní, ako je základňa, ktorú USA desaťročie využívali v meste Manta v provincii Manabí.

archívne video

Ropná škvrna zasiahla Amazonský prales v Ekvádore (Zdroj: profimedia.sk)

Táto základňa prestala fungovať po tom, čo sa bývalý prezident Rafael Correa krátko po začatí svojho mandátu rozhodol neobnoviť dohodu, ktorá Spojeným štátom umožňovala uskutočňovať z ekvádorského územia operácie proti obchodovaniu s drogami.

Noboa avizované zmeny

Noboa avizované zmeny v ústave ozrejmil aj tým, že "v nadnárodnom konflikte" treba nielen reakciu príslušného štátu, ale aj medzinárodnú reakciu. "Čas ukázal, že staré rozhodnutia len oslabili našu krajinu tvárou v tvár hrozbám, ktoré dnes nepoznajú hranice ani milosrdenstvo," uviedol Noboa.

Web Primicias doplnil, že v rámci dohody medzi Quitom a Washingtonom vykonáva americké lietadlo Orion P3 od septembra 2019 lety na kontrolu obchodovania s drogami a nezákonného rybolovu. Ako východiskový bod využíva prístav Guayaquil, ktorý je známy aj ako prekladisko drog smerujúcich do Európy a Spojených štátov.

Nobou do funkcie prezidenta zvolili vlani v októbri, pričom voličom sľúbil, že v Ekvádore obnoví mier. Ekvádor, ktorý bol dlho pokojným útočiskom medzi hlavnými vývozcami kokaínu – Kolumbiou a Peru –, zaznamenal v uplynulých rokoch prudký nárast násilia, pretože nepriateľské gangy napojené na mexické a kolumbijské kartely bojujú o kontrolu nad trhom s narkotikami. Noboa má len 35 rokov a je tak najmladším prezidentom v dejinách Ekvádoru.

Viac o téme: ústavaEkvádorZmenaVojenské základneDaniel Noboa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu