Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Mexiko požiadalo Ekvádor o prevoz bývalého viceprezidenta do tretej krajiny

(Zdroj: Getty Images)

MEXIKO - Mexiko v pondelok uviedlo, že požiadalo Ekvádor o prevoz zadržaného bývalého viceprezidenta Jorgeho Glasa do tretej krajiny vzhľadom na jeho "kritický" zdravotný stav. Informuje agentúra AFP.

Glas (54) je v Ekvádore stíhaný za korupciu a od decembra sa ukrýval na mexickej ambasáde v Quite. Ekvádorské bezpečnostné zložky však 5. apríla vnikli do priestorov mexického veľvyslanectva a zadržali Glasa napriek tomu, že mu Mexiko predtým udelilo politický azyl. Tento zásah viedol k prerušeniu diplomatických vzťahov medzi oboma krajinami.

archívne video

Matka Slováka väzneného v USA o prípade (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bývalý ekvádorský viceprezident bol po zadržaní prevezený do prísne stráženého väzenia v prístavnom meste Guayaquil na západe krajiny. Mexické ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Ekvádor, aby umožnil prevoz Glasa do tretej krajiny v súlade s Caracaským dohovorom o diplomatickom azyle. Quito zatiaľ na žiadosť mexickej vlády neodpovedalo.

Mexiko zároveň vyzvalo Ekvádor na "prijatie potrebných humanitárnych opatrení", aby bol Glas "prepustený a strážený na bezpečnom mieste vzhľadom na jeho údajne kritický zdravotný stav". Glas bol 8. apríla na krátko hospitalizovaný po tom, čo odmietal jesť, uviedli jeho právnici a ekvádorské väzenské úrady. Mexiko po aprílovej razii ekvádorských bezpečnostných zložiek v priestoroch jeho veľvyslanectva stiahlo z Ekvádoru diplomatický zbor a prerušilo diplomatické vzťahy s Quitom.

Viac o téme: ViceprezidentMexikoEkvádorVäzenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu