Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Odchádzajúci ľavicový prezident v Mexiku podpísal kontroverznú justičnú reformu

mexický prezident Andrés Manuel López Obrador
mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (Zdroj: SITA/AP Photo/Felix Marquez)

MEXIKO - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v nedeľu podpísal kontroverznú justičnú reformu, ktorá umožní, aby sudcov volili priamo občania. Stal sa z nej tak zákon, informujeme podľa agentúry AFP.

Odchádzajúci ľavicový prezident zverejnil videozáznam z podpísania dekrétu na sociálnych sieťach a nazval to "historickým dňom". Dekrét podpísal v prítomnosti svojej blízkej spojenkyne Claudie Sheinbaumovej, ktorá ho vystrieda vo funkcii 1. októbra po víťazstve v júnových prezidentských voľbách.

Reforma vyvolala masové demonštrácie 

Justičná reforma navrhnutá dosluhujúcim mexickým prezidentom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom vyvolala masové demonštrácie, diplomatické napätie i obavy investorov. Schváleniu reformy v parlamente nezabránili ani davy protestujúcich, ktoré v utorok vtrhli do budovy Senátu a prinútili zákonodarcov nakrátko prerušiť rozpravu.

S reformou nesúhlasia ani súčasní sudcovia, ktorí v auguste vstúpili do štrajku a požiadali Najvyšší súd, aby zasiahol do legislatívneho procesu. Podľa mexického prezidenta na to neexistuje "žiadny právny základ". López Obrador tvrdí, že súčasné súdnictvo je zaťažené korupciou a slúži záujmom politickej a hospodárskej elity. Spojené štáty, ktoré sú hlavným obchodným partnerom Mexika, varovali, že reforma ohrozí vzťahy, ktoré sú závislé na dôvere investorov v mexický justičný systém, dodáva AFP.

Viac o téme: MexikoJustičná reformaAndrés Manuel López Obrador
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu