Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Obed Pellegriniho s lídrami koalície: Škandál pre podávané jedlo! Palác zúri, zverejnil kompletné menu aj sumy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Prezident Peter Pellegrini na dnes pozval na spoločný obed lídrov koaličných strán. Do paláca tak dorazil šéf Smeru-SSD Robert Fico, predseda strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok a šéf SNS Andrej Danko. Po spoločnom obede však trojica odišla z paláca bez slova. Prezident adresoval médiám tlačovú správu, kde prezradil viac o samotnom stretnutí. Následne však musel Prezidentský palác vysvetlovať, ako to bolo s platením za samotný obed, ktorý mala štvorica politikov na stole.

Obed prezidenta SR s predsedami koaličných strán (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Obed v Prezidentskom paláci sa uskutočnil dnes na pravé poludnie a hoci Kancelária prezidenta SR najskôr menu, ktoré sa podávalo, nijako nekonkretizovala, nakoniec sa rozhodla zverejniť všetko, čo mala štvorica na stole od polievky až po dezert. Dôvodom boli vyjadrenia lídra strany Slovensko Igora Matoviča. "Vedenie slovenského organizovaného zločinu si v tejto chvíli organizuje 6-chodový luxusný obed priamo v prezidentskom paláci. Odhadovaná cena obedu pre 4 zločincov cca 2 800 eur," napísal počas obeda Matovič na sociálnej sieti. Zdroj týchto informácií nekonkretizoval. 

Prezidentský palác však odmieta, že by dnešný obed stál spomínané tisícky eur a Matovičove slová označil za klastvá. Na dôkaz zverejnil aj pokladničný blok, na ktorom je uvedený podnik, z ktorého jedlo pochádzalo, ako aj presné sumy. Vieme tak, že obed začali tekvicovým krémom. Hlavné menu tvorili kačacie prsia, terina a bataty a všetko zavŕšili sacherovou tortou. Dokopy malo toto jedlo pre štyri osoby vyjsť 94 eur. "Niekedy sa klamári usvedčujú naozaj ťažko. Niekedy však veľmi ľahko.Toto je účet z dnešného obeda s lídrami koaličných strán, platil ho prezident Slovenskej republiky z vlastných prostriedkov," uviedol palác na sociálnej sieti. 

Obed Pellegriniho s lídrami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Prezidentský palác)

Pellegrini kritizoval osobné útoky v politike 

Čo sa týka samotného stretnutia, prezident po ňom uviedol, že politický súboj sa musí vrátiť z osobnej roviny do vecnej, aby sa jeho predmetom opäť stali skutočné problémy ľudí na Slovensku. "Osobné útoky v politike zbytočne zvyšujú napätie v spoločnosti a odvádzajú pozornosť od reálnych problémov Slovenska," uviedol.

Hlava štátu aj v tejto súvislosti upozornila na aktuálne dianie v Národnej rade SR. Hoci nemá právomoc zasahovať do vnútorných pomerov v parlamente, koaličných lídrov vyzval, aby i po prípadnom odvolaní podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky Michala Šimečku (PS) "zabezpečili také personálne obsadenie vedenia parlamentu, ktoré bude rešpektovať výsledky demokratických parlamentných volieb a ktoré umožní opozícii vykonávať svoju hlavnú úlohu, teda kontrolu vládnej moci".

VIDEO

Predstavitelia Smeru, SNS a Hlasu po obede s prezidentom opustili palác bez vyjadrení (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Predseda Hlasu-SD a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok na sociálnej sieti uviedol, že primárnou témou rozhovoru bola najmä minimalizácia negatívneho dosahu konsolidácie verejných financií na sociálny štandard občanov. "Náš obed bol o faktoch a adresnej pomoci a nie o hľadaní teoretických riešení," dodal líder Hlasu-SD.

Obed Pellegriniho s lídrami
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Po štvrtkovom obede s lídrami koaličných strán pozval Pellegrini na utorok 17. septembra do Prezidentského paláca aj zástupcov opozície. Predsedovia PS, SaS i KDH potvrdili pozvánku, vyjadrili zároveň sklamanie z toho, že sa neuskutoční v minulosti zamýšľaný Okrúhly stôl, pri ktorom by si s prezidentom sadli spoločne predstavitelia koalície i opozície.

 

Viac o téme: StretnutieObedKoalíciaPeter PellegriniPrezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu