Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Obyvateľom českého Jeseníka ostali oči pre plač: VIDEO Hrôzostrašný pohľad na to, čo po sebe zanechala ničivá voda

(Zdroj: Facebook/Sme šoféri z povolania a pomáhame si navzájom Officiál Fanpage)

JESENÍK - V sliezskom kúpeľnom meste Jeseník na severe Olomouckého kraja a v okolitých obciach začali v dôsledku povodní padať prvé domy. Už to bol pre obyvateľov smutný pohľad. To najhoršie však prišlo v momente, keď opadla ničivá voda.

Vybrežený potok Vydrica zalial Partizánsku lúku na Železnej studničke (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Na sociálnych sieťach sa v priebehu dnešku objavovali videá z Jeseníka, ktoré zachytávali devastačnú silu vody. Napokon jej nápor nevydržali prvé staršie domy, potvrdili ČTK hasiči a starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová. Má informáciu o štyroch spadnutých objektoch. "Viem teraz stopercentne o štyroch domoch, dva v Jeseníku, jeden v Českej Vsi a jeden snáď v Kobylej nad Vidnávkou. Jeden z domov bol dvojgeneračný, je to veľké nešťastie, tam budeme rokovať o pomoci, obyvatelia sú zatiaľ pri rodine," povedala ČTK Blišťanová. 

Po tom, čo voda opadla, sa však obyvateľom naskytol ďalší skľučujúci pohľad. Voda po sebe zanechala hotovú spúšť. Ako dokazujú zábery, zničené ulice sú okrem kaluží vody pokryté veľkými kameňmi, troskami zrútených domov. 

„Sme odrezaní od sveta, celé mesto pláva, ale nie pokojnou vodou – ale divokou riekou. Väčšina ľudí zostala v zatopených domoch. Bolo to počas desiatich minút, voda sa zdvihla snáď o meter, nikto to nepredpokladal. Hladina Moravy ráno dokonca klesla, začali sme evakuovať sídlisko Holba kvôli pretrhnutej hrádzi – a odtiaľ sme takmer už neušli. Medzitým sa pretrhla hrádza pozdĺž Hanušovíc a zaplavilo nás to,“ popísal starosta obce Marek Kostka, informuje portál imeteo.sk.

Viac o téme: ZáplavyPovodneČeská republikaJeseník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu