Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

V centre Belehradu odstraňovali granát z prvej svetovej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BELEHRAD - Pyrotechnik odstráňovali v nedeľu v centre srbskej metropoly Belehrad takmer 300-kilový delostrelecký granát z čias prvej svetovej vojny. Náboj sa nachádzal na stavenisku neďaleko srbského parlamentu, oznámila miestna polícia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Išlo o delostrelecký granát s kalibrom 305 milimetrov používaný v mažiaroch rakúsko-uhorskou armádou pri obliehaní Belehradu v júli 1914, uviedol srbský minister vnútra Ivica Dačič pred odstránením granátu. Náboj pritom na stavenisku našli v stredu.Polícia pred spustením operácie nariadila obyvateľom okolitých budov, aby z oblasti odstránili svoje vozidlá a odporučila im oblasť opustiť, ak je to možné.

Granát po odstránení zo staveniska prevezú do piesočnatého terénu na miesto vzdialené asi 60 kilometrov od Belehradu, kde ho zničia, píše AFP.V Srbsku sa našlo už viacero bômb a nábojov, ktoré sú pozostatkom predchádzajúcich vojen. Podarilo sa ich však úspešne odstrániť bez toho, aby vybuchli. V apríli tohto roku objavili napríklad v juhosrbskom meste Niš veľký bombu, ktorá bola pozostatkom bombardovania NATO z roku 1999.

Viac o téme: Granát1. svetová vojnaBelehrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu