Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Tvrdili, že manželka francúzskeho prezidenta Macrona je muž: Teraz si vypočuli trest

Brigitte Macronová
Brigitte Macronová (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Parížsky trestný súd vo štvrtok odsúdil dve ženy, ktoré na internete šírili fámu, že Brigitte Macronová je transgender žena.

Dve ženy boli odsúdené na peňažný trest za šírenie nepravdivých informácií o Brigitte Macronovej, ako uvádza 20 Minutes. Obe ženy dostali podmienečný peňažný trest vo výške 500 eur a musia tiež zaplatiť celkovo 8000 eur ako náhradu škody Brigitte Macronovej, ako aj 5000 eur jej bratovi, Jean-Michelovi Trogneuxovi.

archívne video

Emmanuela Macrona v Prezidentskom paláci prijala Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Maarty)

Obe ženy sa zúčastnili ako civilné strany na procese, ktorý sa konal v júni. „Toto nie je víťazstvo, ale normálne uplatnenie zákona,“ komentoval po vyhlásení rozsudku právnik Brigitte Macronovej Jean Ennochi. Brigitte Macronová ani jej právnik neboli na pojednávaní prítomní.

„Obrovské škody“ spôsobené falošnými správami

Právnik počas júnového súdneho pojednávania poukázal na „obrovské“ škody spôsobené touto falošnou správou. „Vzhľadom na masívne rozšírenie po celom svete teraz takéto prípady systematicky legálne stíhame,“ povedal právnik. Ďalšie konania už prebiehajú vo Francúzsku a v zahraničí.

Jadrom prípadu je teória, ktorá sa od zvolenia Emmanuela Macrona v roku 2017 opakovane objavuje na sociálnych sieťach. Tvrdí, že Brigitte Macronová, rodená Trogneux, nikdy neexistovala a že jej brat Jean-Michel prevzal jej identitu po operácii zmeny pohlavia.

Fámy sa šírili cez YouTube

Obe ženy v roku 2021 výrazne prispeli k šíreniu týchto klebiet. V viac ako štvormhodinovom „interview“ na YouTube, kde samozvané „médium“ Amandine Roy spovedalo „nezávislú autodidaktickú novinárku“ Natachu Rey, sa hovorilo o údajnom „podvode“, „štátnom podvode“ a „klamstve“.

V tomto rozhovore obe ženy ukázali fotografie Brigitte Macronovej a jej rodiny, diskutovali o údajných kozmetických operáciách, spochybňovali, či je skutočne matkou svojich troch detí a prezradili osobné informácie o jej bratovi.

Žaloba podaná začiatkom roka 2022

Brigitte Macronová podala žalobu za verejné ohováranie 31. januára 2022, čo viedlo k obvineniu oboch žien pred súdom. Po videu na YouTube si falošná fáma získala širokú medzinárodnú pozornosť, najmä v Spojených štátoch, kde sa ďalej šírila v pravicových kruhoch počas prezidentskej volebnej kampane.

Niekoľko političiek po celom svete sa stalo terčom transfóbnych hoaxov, vrátane bývalej prvej dámy USA Michelle Obamovej, súčasnej americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej a bývalej novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej.

Viac o téme: Súd FrancúzskoTransgenderBrigitte Macronová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu