Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Severná Kórea prvýkrát zverejnila fotografie zariadenia na obohacovanie uránu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

SOUL - Severná Kórea v piatok po prvýkrát zverejnila zábery svojho zariadenia na obohacovanie uránu, na ktorých je vidieť, ako si ho vodca krajiny Kim Čong-un prezerá. Severokórejský líder vyzval na výstavbu ďalších centrifúg, ktoré posilnia jadrový arzenál krajiny. Informujeme podľa agentúry AFP.

Krajina, ktorá uskutočnila svoj prvý jadrový test v roku 2006 a na ktorú sa vzťahujú sankcie OSN za zakázané zbrojné programy, nikdy nezverejnila podrobnosti o svojom zariadení na obohacovanie uránu, ktorý je potrebný na výrobu jadrových hlavíc. Kim si prezrel Ústav jadrových zbraní a základňu na výrobu jadrových materiálov na výrobu zbraní, informovala Kórejská ústredná tlačová agentúra bez uvedenia miesta zariadenia alebo dátumu návštevy.

Severná Kórea prvýkrát zverejnila
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lee Jin-man)

Severná Kórea má zakázané jadrové zbrojné programy na základe sankcií OSN

Kim "zdôraznil potrebu ďalšieho zvyšovania počtu centrifúg s cieľom exponenciálne zvýšiť počet jadrových zbraní na sebaobranu," informovali štátne médiá, ktoré tiež zverejnili zábery Kima, ako kontroluje rady centrifúg. Severná Kórea má zakázané jadrové zbrojné programy na základe sankcií OSN, ale krajina tieto obmedzenia dlhodobo nedodržiava, čiastočne aj vďaka podpore svojich spojencov Ruska a Číny. Mnohí analytici sú presvedčení, že Pchjongjang delia od získania jadrových rakiet dlhého doletu, ktoré dokážu zasiahnuť pevninskú časť USA, len posledné technologické bariéry.

Viac o téme: UránKim Čong-unSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu