Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Environmentálne skupiny žalujú nemeckú vládu kvôli zmene klimatického zákona

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy. Informuje agentúra DPA.

K Nemeckej federácii pre životné prostredie a ochranu prírody (BUND) a Nemeckej asociácii na podporu solárnej energie (SFV) sa pripojili štyria jednotlivci vrátane študenta z Heidelbergu a vodiča autobusu z Lipska. "Spolkovej vláde sa nedarí čeliť výzvam klimatickej krízy a plniť ústavné záväzky," argumentujú v sťažnosti. Za protiústavný označili Zákon o zmene klímy presadený trojicou koaličných strán a a jeho klimatické ciele.

archívne video

Polícia zadržala hekera, ktorý páchal počítačovú trestnú činnosť v Nemecku (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

"Ochrana klímy je ľudské právo, ako to opäť ukázali tohtoročné extrémne výkyvy počasia," povedal výkonný riaditeľ BUND Olaf Bandt. Kontroverzný zákon vstúpil do platnosti v júli, keď prezident Frank-Walter Steinmeier podpísal zákon, ktorý zmiernil spolkový zákon o zmene klímy. Jednotlivé odvetvia nemeckého hospodárstva už nemusia spĺňať svoje špecifické ciele na zníženie skleníkových plynov.

Spoločná sťažnosť BUND a SFV je len jednou z viacerých sťažností ekologických organizácií voči postupu vlády. Environmental Action Germany ju podalo ešte v júli, Greenpeace a Germanwatch to plánujú na budúci týždeň.

Viac o téme: VládaKlímaZmenaEnviroKlimatický zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu