Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Viktor Orbán rokoval s Dodikom: Čo bolo témou?

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal vo štvrtok v Budapešti prezidenta bosnianskej Republiky srbskej (RS) Milorada Dodika, s ktorým rokoval o stabilite západného Balkánu. S odvolaním sa na server telex.hu o tom informuje spravodajca v Budapešti.

"Stabilita západného Balkánu je kľúčová pre Európsku úniu. Namiesto poučovania a sankcií veríme v dialóg a v spoluprácu," napísal na sociálnej sieti X Orbán v súvislosti s návštevou Dodika. Na schôdzke bol prítomný aj šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Server citoval bosniansko-srbskú televízia RTRS, podľa ktorej sa rokovania dotkli najmä vzájomnej spolupráce v energetickej oblasti.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

V bosnianskosrbskej tlači sa objavili náznaky, že sa pripravuje väčšia hospodárska spolupráca, ktorá by mohla byť založená na spoločnej ťažbe surovín, dokonca aj lítia, ktoré sa nachádzajú na území bosnianskych Srbov, píše telex.hu. Orbán z rúk Dodika prevzal 5. apríla v meste Banja Luka rovnaké vysoké štátne vyznamenanie, aké dostal pred rokom aj ruský prezident Vladimir Putin. Vyznamenanie Orbánovi Dodik udelil ešte v januári pri príležitosti Dňa Republiky srbskej. Líder bosnianskych Srbov v tejto súvislosti pripomenul, že Orbán aj Putin sú priateľmi RS, k čomu sa verejne hlásia.

Viac o téme: TémaViktor OrbánMilorad DodikRokovnie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu