Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Blanár v OSN rokoval o západnom Balkáne aj humanitárnej pomoci Ukrajine

Juraj Blanár
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

NEW YORK - SR bude podporovať intenzívnejšiu spoluprácu so štátmi západného Balkánu s cieľom urýchliť ich európsku integráciu, o ktorú sa snažia už dve desaťročia. Povedal to slovenský minister zahraničných vecí Juraj Blanár po tom, čo v pondelok rokoval v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku s ministrami z neformálneho zoskupenia Priatelia západného Balkánu.

Ako pripomenul Blanár, aj táto iniciatíva pomohla posunúť Bosnu a Hercegovinu bližšie k členstvu v Európskej únii. Členské štáty EÚ rozhodli v marci tohto roka o otvorení prístupových rokovaní. Podľa Blanára štáty západného Balkánu potrebujú vidieť skutočnú perspektívu členstva v EÚ.

archívne video

Blanár na Rade EÚ o rokovaniach s arabskými diplomatmi o situácii na Blízkom východe (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ocenil zároveň schválenie nového ekonomického plánu EÚ pre štáty západného Balkánu v objeme šesť miliárd eur. Podľa neho je však taktiež dôležité, aby tieto krajiny napĺňali predvstupové podmienky.

Z iniciatívy Talianska, predsedníckej krajiny zoskupenia G7, a USA sa v pondelok uskutočnilo zasadnutie vo formáte G7+ venované pomoci Ukrajine v energetickej oblasti. Nový minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Sybiha partnerom povedal, v akej situácii sa Ukrajina v súčasnosti nachádza z hľadiska potreby elektriny, informovalo slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Šéf slovenskej diplomacie na rokovaní hovoril o ochote Slovenska pomáhať v humanitárnej oblasti a pri rozvoji ďalších spoločných projektov, ktoré si slovenská vláda a vláda Ukrajiny odsúhlasili na druhom spoločnom zasadnutí v apríli tohto roka. Ide predovšetkým o rozšírenia kapacity prepojenia elektrických sústav.

Blanár zároveň informoval partnerov, že 7. októbra sa uskutoční už tretie spoločné zasadnutie vlád SR a Ukrajiny. "Od začiatku roka sme dodnes na základe komerčných dodávok dodali Ukrajine v núdzovom režime viac ako 50 gigawatthodín elektrickej energie a v súčasnosti dodávame taktiež takmer desať percent celkovej spotreby nafty na Ukrajine z rafinérie Slovnaft," informoval Blanár a potvrdil, že Slovensko bude Ukrajine pomáhať aj počas zimného obdobia.

Viac o téme: Humanitárna pomocUkrajinaJuraj BlanárZápadný Balkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu