Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Orbán sa s Friedenom zhodli: Konkurencieschopnosť Európskej únie klesá

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo štvrtok prijal predsedu vlády Luxemburska Luca Friedena, s ktorým sa podľa agentúry MTI zhodli poklese konkurencieschopnosti Európskej únie. Informuje o tom spravodajca v Budapešti.

"Európska konkurencieschopnosť vážne klesá. Ak neprijmeme určité rozhodnutia, konkurencieschopnosť EÚ voči USA a Číne nenávratne klesne," vyhlásil Orbán s odvolaním sa na správu bývalého šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Draghi v pondelok v Bruseli po niekoľkých mesiacoch odkladov predstavil 66-stranovú správu o konkurencieschopnosti Európy. V nej vyzýva EÚ čo najrýchlejšie investovať približne 900 miliárd eur do európskej ekonomiky, pričom novými zdrojmi financií by mohli byť dane vyberané priamo EÚ. Orbán Friedenovi predložil plán paktu konkurencieschopnosti vypracovaný maďarským predsedníctvom v Rade EÚ, ktorý by chcel maďarský premiér predložiť v novembri členským krajinám EÚ.

Obaja premiéri sa zhodli

Obaja premiéri sa zhodli aj na nutnosti rozšírenia EÚ o krajiny západného Balkánu. Podľa Orbána s luxemburským náprotivkom zdieľali aj názor, že je potrebné vypracovať spoločný plán EÚ pre Afriku. Luxemburský premiér pre týždenník Politico v januári povedal, že Maďarsko je viac proeurópske, ako sa niekedy zdá. "Myslím si, že musíme podporovať rôzne názory, aby sme dosiahli spoločný cieľ," povedal Frieden, ktorý dodal, že by chcel lepšie spoznať Orbána.

Viac o téme: Viktor OrbánEurópska úniaLuca FriedenKonkurenciaschopnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu