Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Izrael je údajne blízko k dokončeniu misie v Gaze: Ťažisko sa presúva na sever

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Peter Kneffel/dpa via AP)

Jeruzalem 10. septembra (TASR) - Izraelské sily sú blízko k splneniu svojej misie v Pásme Gazy a svoju pozornosť zamerajú na severné hranice Izraela, kde sa naďalej ostreľujú s libanonským hnutím Hizballáh. Uviedol to v utorok izraelský minister obrany Joav Galant, píše TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Ťažisko sa presúva na sever, sme blízko k dokončeniu našich úloh na juhu, no naša misia ešte nie je dokončená," povedal Galant vojakom na severných hraniciach Izraela, kde pozoroval bojové cvičenie.K cezhraničnému ostreľovaniu medzi Izraelom a Hizballáhom dochádza takmer denne od rozpútania bojov v Pásme Gazy vlani v októbri. Z pohraničných oblastí boli na oboch stranách vysídlené tisíce ľudí.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izraelskí predstavitelia uviedli, že by uprednostnili vyriešenie konfliktu na severných hraniciach prostredníctvom dohody, ktorá by vytlačila Iránom podporovaný Hizballáh ďalej od hraníc s Izraelom. Libanonské hnutie však vyhlásilo, že bude pokračovať v boji proti Izraelu, až kým neskončí vojna v Pásme Gazy.

"Kým sa budeme usilovať o dosiahnutie dohody, nariadil som IDF (izraelskej armáde), aby sa pripravili na všetky scenáre vrátane zamerania našej pozornosti na severnú oblasť. Sme odhodlaní zmeniť bezpečnostnú situáciu na severnom fronte a bezpečne priviesť našich občanov domov," povedal Galant.

Viac o téme: MisiaIzraelPásmo GazyJoav Galant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu