Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Lekári v Česku budú zrejme opäť protestovať: Vláda podľa nich neplní dohodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - České lekárske a zdravotnícke odbory a Česká lekárska komora (ČLK) v utorok vyzvali lekárov, aby ku koncu októbra podali v nemocniciach výpovede z nadčasových hodín, ak dovtedy nedôjde k dohode s ministerstvom zdravotníctva o úprave platov. Podľa nich sa doteraz nepodarilo naplniť niektoré body vlaňajšej dohody, ktorá v decembri ukončila ich protesty. Týmto krokom chcú donútiť vládu, aby sľub splnila.

"Za tých deväť mesiacov, ktoré uplynuli od podpísania dohody, by sa už narodil nový človek a my nie sme schopní sa za takýto dlhý čas pohnúť s realizáciou," povedal predseda Lekárskeho odborného klubu - Zväzu českých lekárov (LOK-SČL) Martin Engel.

archívne video

Tlačová konferencia Ministerstva školstva o navýšení počtu študentov lekárskych fakúlt (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lekárov a ostatných zdravotníkov prístup vlády podľa jeho slov unavuje a sľuby už počúvať nechcú. "Dáme vláde ešte šancu a ak sa k 31. októbru nič uspokojivé nestane, znovu sa zopakuje výpoveď z nadčasovej práce a podľa výsledkov by sme potom určili ďalšiu stratégiu," avizoval ďalší postup Engel.

Prezident ČLK Milan Kubek podotkol, že populácia starne a z toho dôvodu tiež rastie potreba zdravotnej starostlivosti. Starnú však aj zdravotníci a nedostatok lekárov sa prehlbuje. Vláda podľa jeho slov len sľubuje a problémy nerieši.

Predsedníčka Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnej starostlivosti ČR Dagmar Žitníková upozornila na nedostatok sestier. Aktuálne ich je podľa nej v ČR takmer 14.500 vo veku nad 60 rokov, čo znamená, že o niekoľko rokov pôjdu do dôchodku. "Kto sa bude starať o pacientov?... Je dôležité nielen prilákať nových ľudí do zdravotníctva, ale aj udržať tých, ktorí tam sú," povedala s tým, že ak sa nezmenia podmienky na prácu v nemocniciach, nie je podľa nej možné počítať s tým, že zdravotníci budú. ČLK a odborári od vlády chcú, aby sa zjednotil zákon o odmeňovaní, aby sa dodržiaval zákonník práce a prišli noví zdravotníci.

Českí lekári a ďalší zdravotníci protestovali aj vlani. S ministrom zdravotníctva Vlastimilom Válkom a s premiérom Petrom Fialom sa nakoniec dohodli na kompromise a niekoľkých konkrétnych bodoch, ktoré mala vláda splniť. Podľa odborov by sa do aktuálneho protestu mohlo zapojiť ešte viac lekárov ako vlani, vtedy ich výpoveď z nadčasov podalo viac než 6000.

Viac o téme: VládaProtestČeskoLekári
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu