Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

V Chorvátsku sa uskutočnil protestný pochod! Na demonštrácii si pripomenuli ženské obete násilia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÁHREB - V meste Osijek na východe Chorvátska sa uskutočnil protestný pochod pri príležitosti Národného dňa boja proti násiliu páchaného na ženách. Informuje agentúra HINA a chorvátskych médií.

Pochod v Osijeku zorganizovala mimovládna organizácia "Adela" a počas protestu vyzvala štátne a miestne orgány, aby chránili nielen mocných, ale všetkých občanov. Žiada tiež prísnejšie tresty za vraždu žien a znásilnenie a lepšiu ochranu obetí, nie násilníkov. Demonštranti požadovali spravodlivý proces a primeraný trest pre vraha 21-ročnej Mihaely Berakovej, ktorú pred rokom zastrelili v Osijeku. Proces s policajtom, v byte ktorého sa to odohralo, je neverejný pre údajný intímny vzťah medzi obeťou a vrahom.

archívne video

Občiansky protest na podporu Kultúrneho štrajku v Košiciach (Zdroj: TASR/František Iván)

Aktivisti vyzvali aj na spravodlivé ukončenie procesu s gynekológom v miestnej nemocnici. Prvostupňovým rozsudkom bol odsúdený za znásilnenie pacientky, proti čomu sa odvolal a ešte sedem mesiacov pracoval v osijeckej nemocnici. Prepustili ho až nedávno. Podľa webu BalkanInsight gynekológa opäť zatkli v pondelok po tom, čo ho iná pacientka nahlásila za údajné obscénne činy. Minister zdravotníctva Vili Beroš v piatok uviedol, že po zmene pracovnoprávnch predpisov bude možné uložiť sankcie zdravotníckym pracovníkom, ktorí sa dopustili trestných činov, ešte pred právoplatným rozsudkom.

Viac o téme: ObeteŽenyChorvátskoNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu