Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Európska komisia zhromažďuje odborníkov na riešenie problému dlhého covidu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že od 10. septembra spúšťa projekt v hodnote dvoch miliónov eur s konkrétnymi opatreniami na riešenie problému dlhého covidu.

Podľa správy EK projekt financovaný z programu EU4Health bude riadiť Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

archívne video

Tlačová konferencia predstaviteľov opozičných strán k medzinárodnej hanbe na pôde WHO (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Cieľom bude presne zadefinovať dlhý covid, vyvíjať systém dohľadu, podporovať výmenu informácií medzi zdravotníckymi odborníkmi, poskytovať klinické usmernenia a odporúčania členským štátom EÚ, podporovať pacientov a opatrovateľov, posudzovať sociálne a ekonomické dôsledky dlhého covidu a identifikovať ciele výskumu.

Eurokomisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidisová spustí projekt na utorňajšej konferencii, ktorú spoločne organizujú OECD a Európska komisia. Odborníci z rôznych sektorov budú na nej diskutovať o fenoméne dlhého covidu a o tom, ako podporiť pacientov s touto chorobou.

"Dlhý covid má vážne dôsledky pre ľudí, ktorí ním trpia, a všeobecne aj pre našu spoločnosť a hospodárstvo. Projekt EÚ, ktorý spúšťame, opäť zdôrazňuje odhodlanie eurokomisie riešiť túto chorobu a všetkými možnými spôsobmi podporovať pacientov a ich rodiny," uviedla Kyriakidisová v správe pre médiá.

Podľa údajov WHO dlhý covid v prvých troch rokoch pandémie koronavírusu postihol 36 miliónov ľudí v celej Európe a podľa odhadov EK len v roku 2022 zapríčinil hospodárstvu EÚ straty produkcie vo výške 0,2 až 0,3 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Viac o téme: OdborníciEurópska komisiaCovid
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu