Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Iránska exilová opozičná skupina tvrdí, že jej kancelárie vo Švédsku podpálili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Podľa Národnej rady odporu Iránu (NCRI), politického krídla iránskych Ľudových mudžahedínov (MEK), zasiahlo budovu viacero zápalných fliaš, čo skupina označila za teroristický útok. "Rozbilo sa niekoľko okien budovy a vonkajšia stena začala horieť," uviedla NCRI vo vyhlásení a dodala, že požiar uhasili obyvatelia. Podľa ich slov sa počas incidentu nikto nezranil.

archívne video

Jaroslav Naď: Máme záujem na strategickej spolupráci so Švédmi (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Hovorkyňa polície pre agentúru AFP povedala, že nemôže uviesť detaily vzniku požiaru. "Stále zhromažďujeme informácie a počas dňa sa vykoná odborné preskúmanie," ozrejmila a doplnila, že doposiaľ nedošlo k žiadnemu zadržaniu. NCRI vo vyhlásení obvinila z útoku agentov iránskej spravodajskej služby.

Organizácia MEK podporovala zosnulého iránskeho ajatolláha Ruholláha Chomejního v revolúcii v roku 1979, ktorá viedla k zvrhnutiu šacha. Členovia MEK následne rýchlo prešli do opozície a boli obvinení zo série smrtiacich útokov, ktoré otriasli Iránom začiatkom 80. rokov. Odvtedy sú Ľudoví mudžahedíni z Iránu vyhostení.

V iránskej diaspóre nemá MEK všeobecnú podporu, no podporuje ju niekoľko bývalých vysokopostavených predstaviteľov USA a Európy.

Viac o téme: PodpálenieKancelárieŠvédskoIránExilová opozičná skupina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu