Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Obvinili Pakistanca, ktorý chcel útokmi v USA pomstiť smrť iránskeho generála

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Asim Tanveer)

NEW YORK - Súd v USA vzniesol obvinenie voči Pakistancovi s väzbami na Irán, ktorý údajne zosnoval vraždu amerického predstaviteľa na pôde USA, aby tak pomstil smrť iránskeho generála Kásema Solejmáního, zabitého v Iraku v roku 2020.

Ako vo štvrtok informovala agentúra DPA, ministerstvo spravodlivosti USA vo svojom vyhlásení k prípadu uviedlo, že nedovolí, aby sa v USA neriešili pokusy Iránu o útok na predstaviteľov USA a o ohrozenie bezpečnosti USA. Obvineného občana Pakistanu - 46-ročného Ásifa Merčanta - zadržali v júli agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorí sa vydávali za nájomných vrahov.

Pakistanec je od augusta stíhaný

Podľa federálnej prokuratúry v newyorskom Brooklyne je Pakistanec od augusta stíhaný za pokus o najatie nájomných vrahov a plánovanie vraždy amerických úradníkov v Spojených štátoch. Minister spravodlivosti USA Merrick Garland pritom ešte v auguste jednoznačne vylúčil akúkoľvek spojitosť medzi podozrivým a pokusom o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa, ku ktorému došlo v Pensylvánii 13. júla.

Diplomatické vzťahy medzi Iránom a USA sú prerušené

Ásif Merčant bol zadržaný deň pred tým, 12. júla, tesne pred svojím odchodom zo Spojených štátov. Je považovaný za človeka tesne spojeného s Iránom - okrem iného aj pre to, pretože má dve rodiny - v Teheráne a Karáčí. Iránska delegácia v OSN v auguste uviedla, že od Spojených štátov nedostala o tomto prípade žiadne informácie. Dodala však, že medializovaný plán útoku je v rozpore s politikou iránskej vlády o potrestaní Solejmáního vraha.

Podľa FBI a USA je však využívanie nájomných vrahov na zabíjanie Američanov v Spojených štátov súčasťou "iránskych metód". Spojené štáty už v roku 2022 tvrdili, že príslušník iránskych Revolučných gárd sa v USA chystal zabiť Johna Boltona, keď bol poradcom pre národnú bezpečnosť za čias administratívy Donalda Trumpa. Diplomatické vzťahy medzi Iránom a USA sú prerušené od roku 1980. Ich nepriateľstvo sa zvýšilo po tom, ako bol 3. januára 2020 generál Solejmání, ktorý bol tvorcom iránskej stratégie na Blízkom východe a vedúcim jednotiek Kuds zodpovedných za zahraničné operácie Revolučných gárd, zabitý pri útoku amerického bezpilotného lietadla v Bagdade.

Viac o téme: útok USAIránPakistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu