Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Poplach v Lotyšsku: Ruský dron narušil vzdušný priestor krajiny a zrútil sa

(Zdroj: Facebook/General Staff of The Armed Forces of Ukraine)

RIGA - Na východe Lotyšska sa v noci zo soboty na nedeľu zrútil ruský dron, o čom informoval lotyšský prezident Edgars Rinkēvičs na sociálnej sieti X. Podobný incident sa odohral aj v Rumunsku, kde ruský dron narušil vzdušný priestor pri pohraničnej dedine Periprava. V reakcii na to vzlietli dve stíhačky F-16, ako uviedla rumunská televízia Digi24.

Prezident Rinkēvičs vo svojom nedeľnom vyhlásení uviedol: „Ruský vojenský dron sa včera zrútil vo východnej časti Lotyšska. Vyšetrujeme to a úzko spolupracujeme so spojencami. Počet takýchto incidentov na východnom krídle NATO rastie a musíme na ne reagovať spoločne.“

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

Podľa lotyšskej tlačovej agentúry LETA, ktorá citovala agentúru Reuters, prvotné zistenia ukazujú, že dron priletel do lotyšského vzdušného priestoru z Bieloruska a zrútil sa v blízkosti mesta Rēzekne.

Lotyšský minister obrany Andris Spruds komentoval incident a zdôraznil, že potvrdzuje potrebu pokračovať v posilňovaní východných hraníc Lotyšska, vrátane rozvoja protivzdušnej obrany a schopností elektronického boja.

K podobnému narušeniu vzdušného priestoru došlo aj v Rumunsku. Dron, ktorý tam prenikol, spôsobil, že dve spojenecké stíhačky F-16 vzlietli na jeho zachytenie. Podľa rumunského ministerstva obrany však dron zrejme havaroval v neobývanej oblasti blízko dediny Periprava na severovýchode krajiny, neďaleko ukrajinskej hranice.

Námestník generálneho tajomníka NATO, Mircea Geoana, oba incidenty ostro odsúdil, nazvúc ich „nezodpovednými a potenciálne nebezpečnými“. Zdôraznil pritom, že zatiaľ nič nenaznačuje, že by išlo o zámerné útoky na členské štáty NATO.

Rumunský premiér sa k situácii vyjadril, že takéto incidenty sa budú pravdepodobne opakovať. „Musíme si na to zvyknúť, pretože útoky budú pokračovať. Máme vojnu priamo na hraniciach,“ povedal premiér.

Podobné narušenia nie sú v Rumunsku novinkou. Už viac ako rok a pol krajina čelí podobným situáciám, pričom najviac postihnutá je pohraničná dedina Plauru, ktorá leží len pár stoviek metrov od ukrajinského prístavného mesta Izmajil, oddeľovaná riekou Dunaj. Pre Lotyšsko však išlo o prvý prípad, kedy ruský dron vstúpil na jeho územie.
 

Viac o téme: LotyšskoUkrajinaRumunskoRuský dron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu