Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Zvyčajne suchý juh Maroka a Alžírska zasiahli povodne, prší aj na Sahare: Počasie si vyžiadalo už niekoľko obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

RABAT - Zvyčajne veľmi suché a púštne oblasti na juhu Maroka a Alžírska zasiahli prívalové dažde a povodne. V troch marockých provinciách zomrelo 11 ľudí, deväť sa ich nezvestných. V Alžírsku zomrelo jedno dievča, ktoré odniesol silný prúd vody a jeden ďalší človek je nezvestný. S odvolaním sa na vyjadrenia úradov to dnes napísali agentúry AFP a Reuters.

Výnimočná masa tropického vzduchu priniesla dážď do miest na juhu Maroka, ktoré už šesť rokov sužujú suchá. V okolí mesta Warzazát spadlo počas troch hodín 47 milimetrov zrážok, pri meste Zagora blízko alžírskych hraníc až 170 milimetrov za jeden deň, uviedli meteorológovia. Dážď sprevádzal vietor s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu a búrky.

Hasiči museli evakuovať niekoľko rodín

Povodne v Maroku zničili 40 domov, poškodili 93 ciest a tiež elektrickú, vodovodnú a telefónnu sieť, uvádza Reuters s odvolaním sa na úrady. V Alžírsku prší aj na Sahare a dážď na púšti komentujú meteorológovia na sociálnych sieťach. Hasiči museli evakuovať niekoľko rodín, ktoré uväznila rieka v ich domovoch. Maroko sa po šiestich po sebe nasledujúcich rokoch sucha potýka s veľkým nedostatkom vody. Na konci augusta bolo v priehradách len 28 percent celkovej kapacity vody.

Viac o téme: PovodnePrívalové daždeMarokoAlžírskoSahara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu