Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Alžírsky ústavný súd potvrdil volebné víťazstvo úradujúceho prezidenta Tabbúna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ALŽÍR - Alžírsky ústavný súd v sobotu potvrdil víťazstvo úradujúceho prezidenta Abdala Madžída Tabbúna v minulotýždňových prezidentských voľbách. Podľa konečných výsledkov získal 84,3 percenta hlasov a bol znovuzvolený na druhé funkčné obdobie.

Predbežné výsledky zverejnené minulú nedeľu alžírskym národným volebným úradom (ANIE) pripisovali Tabbúnovi zisk takmer 95 percent hlasov.To podnietilo oboch protikandidátov - umierneného islamistu Abdala Alího Hassaního Šarífa a ľavicového kandidáta Jusefa Aušiša - napadnúť výsledky na ústavnom súde. Šaríf podľa nich získal 3,2 percenta hlasov a Aušiš skončil na poslednom mieste so ziskom 2,2 percenta.Volebné štáby všetkých troch prezidentských kandidátov v spoločnom vyhlásení o niekoľko hodín obvinili volebný úrad z oznámenia rozporuplných výsledkov.

Alžírske médiá napokon v sobotu podľa konečných výsledkov informovali, že Šaríf získal 9,56 percenta hlasov, zatiaľ čo Aušiš 6,14 percenta. Volebná účasť dosiahla približne 46 percent.Tabbún, ktorého podporuje armáda, sa stal prezidentom v roku 2019 po rozsiahlych protestoch, ktoré viedli k rezignácii jeho predchodcu Abdala Azíza Butefliku po 20 rokoch pri moci. Protesty trvali viac ako rok a demonštranti na nich požadovali skoncovanie s korupciou a zosadenie vládnej elity. Demonštrácie nakoniec obmedzila pandémia ochorenia COVID-19.

Viac o téme: Volebné právoSúd AlžírskoAbdal Madžíd Tabbúni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu