Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Južnú Čínu zasiahol supertajfún Yagi: V Hongkongu zranil deväť osôb

Čínu zasiahol supertajfún Yagi
Čínu zasiahol supertajfún Yagi (Zdroj: SITA/Guo Cheng/Xinhua via AP)

PEKING - Južné pobrežie Číny dnes zasiahol silný tajfún Yagi, ktorý do oblasti priniesol prudký vietor a dážď. V Hongkongu si podľa prvých informácií vyžiadal deväť zranených, kým zasiahol Chaj-nan. Úrady tejto ostrovnej provincie nechali evakuovať takmer 420-tisíc obyvateľov. Školy zostávajú už druhým dňom zatvorené, v oblasti sú zastavené lety a prevádzku prerušila tiež hongkongská burza a podniky, informovala agentúra AP.

Meteorológovia varujú, že pôjde o najsilnejšiu búrku, aká Áziu v tomto roku zasiahla a zatiaľ druhý najsilnejší tropický cyklón roku 2024 - silnejší bol len hurikán piatej kategórie Beryl v Atlantiku. Teraz dosahuje rýchlosť vetra v centre tajfúnu Yagi 245 kilometrov za hodinu. Začiatkom týždňa Yagi zasiahol Filipíny, kde si vyžiadal najmenej 16 obetí a viac ako zdvojnásobil svoju silu.

archívne video

Tajfún Vongfong zasiahol Kjúšu

Najvyšší stupeň varovania pred tajfúnom vydalo mesto Čchin-čou v provincii Kuang-tung, kam by mal tajfún doraziť počas dneška. Cez víkend má podľa predpovedí zasiahnuť Vietnam a Laos. Vietnam už oznámil, že v sobotu budú zatvorené štyri letiská v severnej časti krajiny vrátane medzinárodného letiska v Hanoji.

Počas noci na dnes južné pobrežie Číny bičoval silný vietor a dážď sprevádzaný bleskami. Doprava spájajúca juh Číny so zvyškom krajiny bola prerušená a zrušené bolo mnoho letov v provinciách Chaj-nan a Kuang-tung, ako aj v Hongkongu a Macau. Uzavretý je tiež most spájajúci Hongkong s Macaom a mestom Ču-chaj v provincii Kuang-tung. Uzatvorené boli viaceré podniky vrátane tovární.

Yagi je podľa predpovedí najsilnejšia búrka, aká zasiahla provinciu Chaj-nan od roku 2014, keď na tento ostrov dorazil tajfún Rammasun. V provinciách Chaj-nan, Kuang-tung, Kuang-si a Jun-nan si vyžiadal najmenej 88 mŕtvych a spôsobil škody presahujúce 44 miliárd jüanov.

Viac o téme: ZraneníČínaHongkongSupertajfún Yagi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu