Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Hurikán Helene útočí: Floridské pobrežie je v ohrození, hlásia 3 obete

Ilustračné foto AKTUALIZOVANÉ
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/NOAA)

MIAMI - Hurikán Helene vo štvrtok večer zosilnel na mimoriadne nebezpečnú búrku 4. kategórie a pokračoval v pohybe smerom k pevnine na pobreží Floridy, uviedli podľa agentúry AFP americkí meteorológovia.

"Helene je teraz extrémne nebezpečný hurikán 4. kategórie," uviedlo Národné centrum pre hurikány. Meraním sa zistilo, že rýchlosť vetra, ktorý hurikán sprevádza, sa zvýšila na 215 km/h. Za veľké riziko sa označuje, že oko hurikánu je relatívne blízko k metropole štátu Florida - Tallahassee.Agentúra AP doplnila, že v súvislosti s Helene bolo vydané varovanie pred hurikánmi a bleskovými povodňami.

Podľa stránky powerutage.us už silný vietor na Floride prerušil dodávku elektriny do viac ako 320.000 domácností a podnikov. Guvernéri Floridy, Georgie, Alabamy, Severnej a Južnej Karolíny a Virgínie vyhlásili vo svojich štátoch stav núdze.Guvernér Floridy Ron DeSantis podľa AP uviedol, že modely naznačujú, že Helene udrie na pevnine východnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo, čím sa zníži riziko priameho zásahu hlavného mesta Tallahassee, kde žije približne 395.000 obyvateľov.

Povinná evakuácia

Tento posun spôsobil, že búrka smeruje na riedko obývanú oblasť Big Bend, kde sú rybárske dediny a dovolenkové rezorty.Na viacerých miestach ohrozenej pobrežnej oblasti Floridy úrady nariadili povinnú evakuáciu. Niektorí ľudia ju však odmietli.Primátor Tallahassee John Dailey v príspevku na sieti X upozornil obyvateľov mesta na možné rozsiahle a dlhotrvajúce výpadky elektriny, poškodenie kritickej infraštruktúry, poškodenie stromov a elektrického vedenia, nedostupnosť v dôsledku zablokovaných ciest.

Dodal, že náprava bude nejaký čas trvať. Ubezpečil však, že technické služby sú pripravené začať s obnovou, len čo vietor utíchne.V súvislosti s hurikánom Červený kríž informoval, že do ohrozených oblastí vyslal svoje intervenčné tímy, ako aj dobrovoľníkov. Aktivovaná bola aj aplikácia, ktorá obyvateľom ohrozených oblastí pomôže nájsť najbližší kryt a ponúka rady, čo robiť v čase nebezpečenstva i vtedy, keď už pominie.

Na pobrežie Floridy udrel hurikán 4. kategórie

Hurikán Helene v piatok ráno (SELČ) zasiahol pevninu na západnom pobreží amerického štátu Florida. V tom čase mal silu 4. kategórie a jeho stred sa nachádzal v oblasti Big Bend. Uviedli to americkí meteorológovia, podľa ktorých ide o mimoriadne nebezpečnú búrku. Informovala o tom agentúra AFP.Americká Federálna agentúra pre mimoriadne situácie (FEMA) vydala naliehavé varovanie pred búrkou, ktorá má zasiahnuť niekoľko amerických štátov. Na pobreží Mexického zálivu sa dajú očakávať až šesť metrov vysoké vlny, uviedla šéfka FEMA Deanne Criswellová.

Podľa údajov webovej stránky Poweroutage.us je na Floride už približne 975.000 domácností bez elektrickej energie.Hurikán Helene pravdepodobne mnohým ľuďom na Floride vyvolá spomienky na hurikán spred dvoch rokov, ktorý dostal meno Ian a ktorý v tomto štáte americkej Únie napáchal obrovské škody. O život vtedy prišlo viac ako 100 ľudí.V tom čase stred búrky prechádzal nad husto obývanou oblasťou na juhozápade štátu, pričom ju sprevádzal vietor s rýchlosťou okolo 240 kilometrov za hodinu.

Hurikán Helene má už tri obete: Zoslabol, no je stále mimoriadne nebezpečný

V dôsledku tornáda vyvolaného hurikánom Helene prišli v americkom štáte Georgia o život dvaja ľudia. Jednu obeť predtým hlásili aj z Floridy.Silný hurikán sa v piatok ráno a dopoludnia SELČ prehnal cez Floridu do susednej Georgie. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) varovalo ľudí, aby sa ukryli pred silným vetrom a prudkým dažďom.Helene predtým okolo 05.30 h SELČ ako hurikán 4. kategórie zasiahla riedko osídlenú floridskú oblasť Big Bend, v nasledujúcich hodinách zoslabla na 1. kategóriu, no podľa meteorológov je naďalej mimoriadne nebezpečná.Médiá v Georgii uviedli, že muž a žena zomreli, keď tornádo odnieslo príves, ktorý následne zasiahol dve vozidlá. Úmrtia následne potvrdil aj tamojší guvernér Brian Kemp. V príspevku na sociálnej sieti X tiež vyzval obyvateľov Georgie, aby zostali ostražití.

Guvernér Floridy Ron DeSantis už skôr informoval o jednom mŕtvom v oblasti pobrežného meste Tampa. Obeť šoférovala vozidlo, ktoré na diaľnici zasiahla padajúca dopravná značka.Pre hurikán Helene vyhlásili stav núdze v šiestich amerických štátoch. Okrem Floridy a Georgie to sú Severná Karolína, Južná Karolína, Alabama a Virgínia. Na Floride platí stave núdze v 61 zo 67 okresov.Pre viac ako 55 miliónov Američanov platila v piatok nejaká forma výstrahy alebo varovania pred hurikánom Helene. Meteorológia tvrdia, že oblasti na trase slabnúceho hurikánu by mohli zasiahnuť povodne, aké tam neboli viac ako sto rokov.
 

Viac o téme: ElektrinaHurikánUSAFloridaHurikán Helene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu