Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

Šokujúce a morbídne varovanie pred hurikánom: Úrady žiadajú ľudí, aby si na telo napísali meno permanentnou fixkou!

Úrady vyzvali obyvateľov Floridy, ktorí sa odmietnu evakuovať, aby si na telo napísali meno permanentnou fixkou
Úrady vyzvali obyvateľov Floridy, ktorí sa odmietnu evakuovať, aby si na telo napísali meno permanentnou fixkou (Zdroj: X/@imurpartha)

FLORIDA - K pobrežiu Floridy dorazil hurikán Helene. Oznámilo to dnes okolo 5:30 SELČ americké Národné hurikánové stredisko (NHC), ktoré búrku pred úderom na pevninu klasifikovalo ako hurikán štvrtej kategórie z päťstupňovej škály s rýchlosťou vetra okolo 225 kilometrov za hodinu.

Neskôr živel zoslabol na druhý stupeň, podľa NHC ale zostáva veľmi nebezpečný a presúva sa k severu nad Georgiu. Guvernér Floridy Ron DeSantis informoval o jednej obeti a neskôr varoval, že zrejme budú ďalšie. O život podľa DeSantisa prišiel človek, ktorý cestoval v aute a na jeho vozidlo sa zrútilo dopravné značenie. Ďalší dvaja mŕtvi sú hlásení v štáte Georgia po možnom údere tornáda, napísala agentúra AP. Bez dodávok elektriny je na Floride už teraz kvôli silnému vetru vyše milióna domácností a podnikov.

Na knihy, ale aj elektronické a audioknihy znížime DPH na 5 %, uviedol minister Kamenický (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Úrad šerifa v okrese Taylor pred príchodom hurikánu vydal podľa stanice Fox News "morbídne varovanie" obyvateľom, ktorí neuposlúchnu výzvu na evakuáciu. "Ak ste sa vy alebo niekto z vašich známych rozhodli neevakuovať, napíšte si prosím na ruku alebo nohu svoje meno, dátum narodenia a dôležité informácie permanentnou fixkou, aby vás bolo možné identifikovať a informovať rodinu," uviedol úrad vo vyhlásení.

Nad pevninu sa stred búrky dostal v riedko osídlenej floridskej oblasti Big Bend, ktorú pred rokom zasiahol hurikán Idalia. Už pred tým, ako hurikán Helene dorazil k pevnine, voda zaplavila na niektorých pobrežných miestach Floridy cesty. Okolo 01: 00 miestneho času (7: 00 SELČ) hurikán Helene podľa NHC zoslabol na hurikán druhého stupňa s rýchlosťou vetra 177 kilometrov za hodinu. Nachádzal sa asi 16 kilometrov na juhozápad od mesta Valdosta a posúval sa na severovýchod smerom k južnej Georgii rýchlosťou 41 kilometrov za hodinu. Napriek tomu, že je Helene teraz klasifikovaný ako hurikán druhého stupňa, je stále veľmi nebezpečný a sprevádza ho veľmi silný vietor varovalo NHC. "Je to veľmi nebezpečná život ohrozujúca situácia," uviedlo stredisko s tým, že by ľudia nemali opúšťať miesta, kam boli evakuovaní.

Guvernéri viacerých amerických štátov vrátane Floridy, Georgie alebo Alabamy vyhlásili pred príchodom hurikánu v nimi spravovaných regiónoch stav núdze. Silný dážď podľa Reuters bičuje okrem Floridy aj časti štátov Georgia, Južná a Severná Karolína alebo Tennessee. Úrady vyzvali obyvateľov, aby sa riadili pokynmi na povinné evakuácie. Vláda vo Washingtone dopredu schválila vyhlásenie núdze v troch štátoch a sprístupnila im tak federálnu pomoc, oznámil Biely dom.

Helene je už štvrtým hurikánom, ktorý tento rok zasiahol americkú pevninu. Rovnaký alebo väčší počet hurikánov udrel v USA za posledných viac ako 100 rokov iba päťkrát, pričom rekordom je šesť hurikánov z roku 1886, uviedol odborník na hurikány Philip Klotzbach z Colorado State University.

Viac o téme: EvakuáciaUSAGeorgiaFloridaPrírodná katastrofaVýpadky elektrinyHurikán Helene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu