Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Obete sexuálneho zneužívania kňazmi v Belgicku žiadajú pápeža o uznanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

BRUSEL - Šesť obetí sexuálneho zneužívania spáchaného duchovnými rímskokatolíckej cirkvi v Belgicku vo štvrtok v otvorenom liste vyzvalo pápeža Františka, aby uznal ich utrpenie. Zároveň žiadajú všetkých biskupov, aby vo svojich diecézach vykonali hĺbkové vyšetrovanie.

"Hoci ste sa tejto téme opakovane venovali jasne a presvedčivo, nikdy ste neoslovili nás, obete, ako celok. Nie je čas vyslať svetu toto posolstvo, na ktoré čaká toľko zničených životov, často bez toho, aby o tom vedeli?" píše sa v liste zverejnenom v belgických novinách Le Soir.Obete v ňom podľa DPA podrobne opísali svoje požiadavky voči pápežovi. Okrem iného vyzvali cirkev, aby zvážila zrušenie celibátu pre duchovných, pretože "oslabený kňaz je človek, ktorý môže skĺznuť k tomu najhoršiemu".

Taktiež požadujú vytvorenie informačnej kampane, ktorá by umožnila prihlásiť sa väčšiemu počtu obetí zneužívania. Žiadajú aj školenia, informácie pre duchovných a učiteľov, ako aj finančné odškodnenie.Pápež plánuje koncom septembra navštíviť Luxembursko a Belgicko, kde sa stretne s obeťami pohlavného zneužívania kňazmi a zavíta aj do miest ako Brusel, Leuven či Louvain-la-Neuve.

Viac o téme: PápežSexuálne zneužívanieKňaziBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu