Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Pápež František vyzýva na medzináboženské priateľstvo a spoluprácu v boji proti globálnym krízam

Pápež František počas stretnutia s charitatívnymi organizáciami v sídle Indonézskej biskupskej konferencie v Jakarte. Zobraziť galériu (2)
Pápež František počas stretnutia s charitatívnymi organizáciami v sídle Indonézskej biskupskej konferencie v Jakarte. (Zdroj: TASR/AP/Adi Weda/Pool Phot)

JAKARTA - Pápež František vo štvrtok pri podpise spoločného vyhlásenia v indonézskej mešite uviedol, že konflikty a kríza životného prostredia ohrozujú budúcnosť ľudstva. Počas návštevy juhovýchodnej Ázie preto vyzval k náboženskej jednote pri riešení globálnych problémov. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

"Preberáme zodpovednosť za riešenie vážnych a občas i dramatických kríz, ktoré ohrozujú budúcnosť ľudstva, ako sú vojny a konflikty... a environmentálne kríza brániaca rastu a spolužitiu národov," ozrejmil pápež počas prejavu v Jakarte.

archívne video

Haľko pripomenul pápežove slová: Kým nebude pokoj v srdci, budú vojny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Pápež František sa vo štvrtok pripojil k veľkému imámovi najväčšej mešity v juhovýchodnej Ázii a spoločne sa zaviazali k spolupráci na podpore mieru a ochrane životného prostredia. Ústrednou témou Františkovej návštevy bola tiež spoločná výzva na medzináboženské priateľstvo a spájanie sa pre dobrú vec.

František zavítal aj do mešity v Jakarte

František zavítal aj do mešity Istiqlal v Jakarte na medzináboženské stretnutie so zástupcami šiestich oficiálne uznávaných náboženstiev v Indonézii: islamu, budhizmu, konfucianizmu, hinduizmu, katolicizmu a protestantizmu.

Pápež spolu s imámom Nasaruddinom Umarom tam navštívil vchod do "tunela priateľstva", ktorý spája areál mešity so susednou katolíckou katedrálou Nanebovzatia Panny Márie. V Indonézii je preto považovaný za hmatateľný záväzok k náboženskej slobod ukotvenej aj v ústave. Napriek tomu však dochádza v krajine k diskriminácii a násiliu voči náboženským menšinám.

Pápež František počas stretnutia s charitatívnymi organizáciami v sídle Indonézskej biskupskej konferencie v Jakarte.
Zobraziť galériu (2)
Pápež František počas stretnutia s charitatívnymi organizáciami v sídle Indonézskej biskupskej konferencie v Jakarte.  (Zdroj: TASR/AP/Adi Weda/Pool Phot)

Bratstvo nás nabáda na spoločnú cestu

"Tvárou v tvár mnohým dnešným výzvam odpovedáme znamením bratstva," zdôraznil v úvodnom pozdrave František. "Prijatím druhých a rešpektovaním ich identity nás bratstvo nabáda na spoločnú cestu, na ktorej kráčame v priateľstve a ktorá nás vedie k svetlu," dodal.

Najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi pricestoval do Indonézie na úvod 11-dňovej cesty po štyroch krajinách Ázie a Oceánie. Jeho snahou je povzbudiť Indonéziu s najväčšiu moslimskou populáciou na svete k boju proti náboženskému extrémizmu a zároveň zaviazať katolícku cirkev k väčšej spolupráci. Boj s klimatickými zmenami a zlepšovanie katolícko-moslimských väzieb sa stalo typickým znakom pontifikátu pápeža Františka.

Viac o téme: Návšteva Ochrana životného prostrediaPápežMierIndonéziaFrantišekVatikán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu