Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

V Bielorusku zadržali vôbec prvého Japonca podozrivého zo špionáže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Bieloruské štátne médiá v stredu informovali, že bezpečnostné zložky zadržali agenta japonskej tajnej služby, ktorý v Bielorusku údajne monitoroval pohraničné oblasti a vojenské zariadenia.

Ako informovali stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) a agentúra Reuters, zadržaný japonský štátny príslušník sa údajne podieľal na zhromažďovaní spravodajských informácií o sociálnych a ekonomických podmienkach v Bielorusku, implementácii čínskej iniciatívy Jeden pás, jedna cesta a o situácii pozdĺž bieloruskej hranice s Ukrajinou. Bieloruské médiá uviedli, že agent údajne snímal vojenskú infraštruktúru.

archívne video

Věra Jourová o používaní špionážnych softvérov v krajinách EÚ (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Vyučoval na univerzite

Podľa bieloruskej televízie podozrivý muž bol zadržaný v meste Homeľ na juhovýchode Bieloruska. Na univerzite v tomto meste, rodisku svojej manželky, predtým vyučoval japončinu a zorganizoval tam aj výstavu japonskej kultúry a tradícií. RFE/RL dodala, že japonský občan vo svojej výpovedi uznal, že jeho činnosť mohla byť pre bieloruský štát škodlivá.

Bielorusko, na ktorého čele je od roku 1994 prezident Alexandr Lukašenko, je jedným z najbližších spojencov Ruska a vo februári 2022 umožnilo ruskej armáde, aby na spustenie invázie na Ukrajinu využila aj bieloruské územie. Podľa správ z bieloruských médií v kauze Japonca ide o vôbec prvý prípad, keď bol japonský štátny príslušník zapletený do spravodajskej činnosti.

V júni bol za terorizmus a žoldniersku činnosť v Bielorusku na trest smrti odsúdený nemecký štátny príslušník, ktorý bol však v rámci hromadnej výmeny väzňov medzi Ruskom, Bieloruskom, Spojenými štátmi a ďalšími krajinami prepustený na slobodu a vrátil sa do vlasti.

Viac o téme: ZadržanieŠpionážJaponskoBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu