Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

USA rozšírili sankcie za šírenie špionážneho softvéru Predator

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Spojené štáty v pondelok oznámili nové sankcie voči piatim jednotlivcom a firmám prepojeným so spoločnosťou Intellexa Consortium v prípade distribúcie špionážneho softvéru Predator. Informuje o tom agentúra AFP.

Sankcie boli uvalené "pre úlohu pri vývoji, prevádzke a distribúcii komerčnej spywarovej technológie, ktorá predstavuje významnú hrozbu pre národnú bezpečnosť Spojených štátov," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva financií.

archívne video

Hajšel v Európskom parlamente o správe, ktorá požaduje kontrolu nad špionážnymi softvérmi (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Spojené štáty nebudú tolerovať bezohľadné šírenie prevratných technológií, ktoré ohrozujú našu národnú bezpečnosť a podkopávajú súkromie a občianske slobody našich občanov," uviedol Bradley Smith, námestník amerického ministra financií pre finančné spravodajstvo a boj proti terorizmu. Spyware (špionážny softvér) Predator mení mobilný telefón na sledovacie zariadenie a umožňuje získať prístup k uloženým a prenášaným údajom.

Americká vláda v marci sankcionovala zakladateľa spoločnosti Intellexa, ktorým je bývalý spravodajský dôstojník izraelských obranných síl Tal Dilian. Predtým bol spojený aj so skupinou NSO, tvorcom iného spywaru Pegasus. Išlo o jeho úlohu pri výrobe a distribúcii Predatora zacieleného na amerických úradníkov, novinárov a iných ľudí a dodávanie spywaru zahraničným vládam.

Medzi sankcionovaných patria aj Felix Bitzios a spoločnosť Aliada Group Inc. so sídlom na Britských Panenských ostrovoch, ktorá údajne "umožnila transakcie ... v hodnote desiatok miliónov dolárov", cituje AFP.

Viac o téme: SankcieUSAŠpionážny softvérSpywarePredatorIntellexa Consortium
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu