Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Zdravotný stav Kalesnikavovej je alarmujúci, varujú podporovatelia

Maryja Kalesnikavová
Maryja Kalesnikavová (Zdroj: TASR/AP)

MINSK - Priaznivci väznenej bieloruskej opozičnej političky Maryje Kalesnikavovej v piatok upozornili na zhoršenie jej zdravotného stavu za mrežami. Podľa ich slov je politička objektom "pomalej vraždy". Informuje agentúra AFP.

Kalesnikavová viedla v roku 2020 rozsiahle pouličné protesty proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi. Odmietla tiež násilnú deportáciu z krajiny a v roku 2021 bola odsúdená na 11 rokov. Politička nemá už viac ako rok priamy kontakt s vonkajším svetom a jej zdravotný stav je známy len na základe výpovedí spoluväzňov. "Informácie, ktoré dostávame o Maryji Kalesnikavovej od jej spoluväzňov, sú alarmujúce," uviedla na platforme X exilová opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. "Aktuálne váži iba 45 kilogramov, hladuje a držia ju v izolácii v hrozných podmienkach. Táto stredoveká krutosť a pomalá vražda sa deje priamo tu v Európe, v 21. storočí," zdôraznila Cichanovská. Väzenkyňa sa nachádza v trestaneckej kolónii číslo štyri neďaleko ruských a ukrajinských hraníc. Ľudskoprávna organizácia Viasna informovala, že toto leto hovorila s jednou politickou väzenkyňou z rovnakej kolónie.

Podľa jej slov má Kalesnikavová zákaz komunikovať so spoluväzňami a za každých okolností ju sprevádzajú dozorcovia. Opozičná politička patrila k trojici žien, ktoré viedli masové protesty proti Lukašenkovi, ktorý je pri moci už od roku 1994. Demonštrácie vypukli po prezidentských voľbách, ktoré podľa oponentov a skupiny na ochranu ľudských práv poznačili podvody. Protesty boli násilne potlačené a stovky ľudí úrady zadržali. Tisíce ďalších utiekli do exilu. Podľa Viasny je v Bielorusku v súčasnosti 1371 politických väzňov. Niektorí z nich, ktorí trpia vážnymi ochoreniami, boli v lete prepustení po zriedkavej amnestii.

Viac o téme: Maryja Kalesnikavová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu