Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ako to bolo? Vláda sa vyjadrila ku tragickému požiaru v Grenfell Tower

Po požiari v budove Grenfell Tower ostali desiatky mŕtvych a nezvestných
Po požiari v budove Grenfell Tower ostali desiatky mŕtvych a nezvestných (Zdroj: SITA/AP/David Mirzoeff)

LONDÝN - Za požiar v obytnej výškovej budove Grenfell Tower v Londýne z roku 2017 s desiatkami obetí je zodpovedná vláda, stavebný priemysel a predovšetkým firmy, ktoré boli zapojené do inštalácie horľavého obkladového materiálu na exteriéri budovy. Vyplýva to zo záverečnej správy o vyšetrovaní požiaru, zverejnenej v stredu, informuje správa agentúry Reuters.

Pri požiari 23-podlažnej budovy v júni 2017 zahynulo 72 ľudí. Ide o najsmrteľnejší požiar obytnej budovy v Británii od druhej svetovej vojny. "Pravdou jednoducho je, že všetkým úmrtiam, ku ktorým prišlo, sa dalo predísť," uviedol predseda vyšetrovacieho tímu Martin Moore-Bick.

archívne video

Požiar pri Šibeniku hasia aj zo vzduchu (Zdroj: Facebook/Vatrogasci - 193)

V dlho očakávanej správe sa uvádza, že za tragédiu sú z veľkej časti zodpovedné firmy zapojené do údržby a prestavby tejto výškovej budovy. Môžu za ňu však aj zlyhania miestnych a štátnych úradov, ako aj firmy, ktoré nepravdivo označili horľavé obkladové materiály za bezpečné. Správa tiež kritizuje vtedajšiu vládu a miestne úrady v londýnskej mestskej časti Kensington a Chelsea. Vinu však nesie aj stavebný priemysel, regulačné skupiny, jednotlivci či zle pripravený hasičský zbor.

"Všetci nenesú rovnakú mieru zodpovednosti za túto katastrofu. Ako však ukazuje naša správa, všetci k nej nejakým spôsobom prispeli, zväčša prostredníctvom nekompetentnosti, ale v niektorých prípadoch aj klamstvom a chamtivosťou," uviedol Moore-Bick. Vyšetrovacia správa má takmer 1700 strán a uvádza sa v nej, že požiar vznikol v dôsledku kulminácie zlyhaní, ku ktorým prichádzalo desiatky rokov.

Premiér sa v mene štátu ospravedlnil obetiam

Súčasný britský premiér Keir Starmer po zverejnení správy uviedol, že britská vláda ju dôkladne zváži, aby zaistila, že podobná katastrofa sa nebude opakovať. Zároveň sa v mene štátu ospravedlnil obetiam tragédie a rodinám, ktoré zasiahla. Pozostalí obetí a preživší sa domáhajú aj niekoľko rokov po tragédii spravodlivosti. Britská polícia uviedla, že v súvislosti s požiarom vyšetruje 58 ľudí a 19 firiem. K ich trestnému stíhaniu však tak skoro zrejme nepríde vzhľadom na zložitosť prípadu a potrebu zváženia záverečnej vyšetrovacej správy.

Skoršia správa vyšetrovacieho tímu z roku 2019, ktorá sa sústredila na udalosti tragickej noci, zistila, že požiar vypukol v dôsledku elektrického skratu v chladničke v byte na štvrtom poschodí. Plamene sa začali následne nekontrolovateľne šíriť, pretože budovu pri prestavbe v roku 2016 obložili horľavým hliníkovým kompozitným materiálom, ktorý pôsobil ako palivo.

Viac o téme: PožiarGrenfell Tower
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu