Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Dobrá správa? Sieť X definitívne prestane zbierať údaje o európskych občanoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DUBLIN - Sociálna sieť X sa zaviazala, že prestane so zberom osobných údajov európskych používateľov na učenie svojho programu umelej inteligencie. V stredu o tom informovala írska Komisia pre ochranu osobných údajov (DPC), píše správa od agentúry AFP.

Sociálna sieť X, predtým známa ako Twitter, v auguste pozastavila spracúvanie osobných údajov z verejných príspevkov používateľov z Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru. Predtým takéto údaje približne štvrť roka používala na trénovanie svojho chatbota Grok AI.

archívne video

VIDEOROZHOVOR Sociálne siete sú obrovským rizikom. Sú prípady, kedy deti siahli po krajnom riešení, hovorí kandidátka do EP M. Lexmann (KDH) (Zdroj: Vladimír Anjel)

Do Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) patrí všetkých 27 členských štátov EÚ a Island, Lichtenštajnsko a Nórsko, ktoré tak môžu byť súčasťou jednotného trhu EÚ. "Teraz je to trvalý záväzok," povedal pre agentúru AFP zástupca írskeho úradu DPC Graham Doyle s tým, že sieť X prestane so zberom údajov.

DPC, ktorá zastupuje EÚ, vo vyhlásení uviedla, že konanie pred írskym Najvyšším súdom, ktoré sa začalo v auguste, bolo ukončené "na základe súhlasu siete X s tým, že bude naďalej dodržiavať podmienky svojho prísľubu (z 8. augusta)," píše sa vo vyhlásení. DPC v auguste v spolupráci s európskymi regulátormi uskutočnila urgentné podanie na Najvyššom súde z dôvodu možného porušovania pravidiel EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR). "DPC víta dnešný výsledok, ktorý chráni práva občanov EÚ/EHP," píše úrad vo vyhlásení.

Viac o téme: údajePoužívateliaXTwitterSociálna sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu