Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Si Ťin-pching privítal afrických lídrov: Summit začal banketom

Čínsky prezident Si Ťin-pching
Čínsky prezident Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu na bankete v Pekingu prijal viac ako dve desiatky afrických lídrov, ktorí mu na úvod čínsko-afrického summitu (FOCAC) prisľúbili spoluprácu v oblasti infraštruktúry, energetiky a vzdelávania. Informuje agentúra AFP.

Si Ťin-pching so svojou manželkou privítali hostí na honosnej večeri v pekinskej Veľkej sále ľudu. Summit, na ktorom potvrdil účasť aj generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres, bude trvať do piatka 6. septembra.

archívne video

Čo znamená pre Ukrajinu NATO? (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

Čína je najväčším obchodným partnerom Afriky a snaží sa využiť tamojšie obrovské prírodné zdroje vrátane medi, zlata a lítia. Africkým krajinám poskytla miliardové pôžičky na budovanie potrebnej infraštruktúry. To však vyvolalo kontroverzie, pretože vlády tým svoje krajiny zaťažili obrovskými dlhmi s neistou schopnosťou splácania.

Do Pekingu pricestovalo 25 afrických lídrov

Do Pekingu pricestovalo alebo potvrdilo účasť na summite 25 afrických lídrov vrátane tých, ktorých krajiny sú vystavené rastúcemu riziku dlhovej krízy. Čínsky líder podľa tamojších médií rokoval v Pekingu s viac ako desiatimi africkými partnermi už pred začiatkom summitu. V utorok sa stretol s nigérijským prezidentom Bolom Tinubuom - jedným z najväčších dlžníkov Číny z Afriky. Vyzval na veľkú spoluprácu v oblasti rozvoja infraštruktúry, energetiky a nerastných zdrojov.

V rovnaký deň sa stretol aj so zimbabwianskym prezidentom Emmersonom Mnangagwom. Prisľúbil mu spoluprácu v oblasti investícií, obchodu alebo infraštruktúry.Analytici tvrdia, že štedrosť Pekingu voči Afrike sa postupne mení vzhľadom na hospodárske problémy v krajine a že geopolitické obavy z rastúcich sporov so Spojenými štátmi môžu čoraz viac určovať jej politiku.

Viac o téme: BanketSummitAfrikaPekingSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu