Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Putin očakáva, že Si Ťin-pching pricestuje do Ruska na summit BRICS

(Zdroj: SITA/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu vyjadril očakávanie, že sa čínsky líder Si Ťin-pching zúčastní v októbri v ruskej Kazani na summite štátov BRICS. Informuje o tom agentúra AFP.

"Ako bolo dohodnuté, očakávame čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na summite BRICS," uviedol Putin na stretnutí s čínskym viceprezidentom Chan Čengom počas Východného ekonomického fóra vo Vladivostoku. BRICS je akronymom pre Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Juhoafrickú republiku. Toto zoskupenie združuje krajiny, ktorých obyvatelia tvoria takmer polovicu svetovej populácie, a od svojho založenia sa rozšírilo aj o ďalšie členské štáty vrátane Iránu a Spojených arabských emirátov.

Tohtoročný summit BRICS sa uskutoční 22. – 24. októbra v ruskej Kazani. Moskva sa počas neho bude podľa agentúry AFP snažiť rozšíriť svoj vplyv a vybudovať si bližšie ekonomické spojenectvá. Rusko a Čína spoločne vystupujú proti takzvanej "západnej hegemónii" a najmä proti tomu, čo vnímajú ako nadvládu USA v globálnych záležitostiach. Putin od začiatku vojny na Ukrajine hľadá podporu práve u čínskeho lídra, pričom Peking a Moskva prehĺbili od začiatku invázie svoje politické, vojenské a ekonomické vzťahy. Putin v auguste počas návštevy čínskeho premiéra Li Čchianga v Rusku podotkol, že ekonomické a obchodné vzťahy s Čínou prinášajú výsledky.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinSi Ťin-pching
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu