Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Tongu zasiahlo zemetrasenie počas stretnutia regionálnych lídrov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

NUKU'ALOFA – Zemetrasenie s magnitúdou 6,9 zasiahlo v pondelok ostrovný štát Tonga v Tichom oceáne, uviedol americký geologický úrad USGS. Došlo k nemu v čase, keď sa v tamojšom hlavnom meste zišli zahraniční lídri na regionálnom summite. Informovala o tom agentúra AFP.

Tongská metropola Nuku'alofa hostí rozhovory Fóra tichomorských ostrovov (PIF), na ktorých sa okrem iných vysokopostavených delegátov zúčastňuje aj generálny tajomník OSN António Guterres. Zemetrasenie nastalo v hĺbke 106 kilometrov a asi 155 kilometrov severne od Nuku'alofy. Nevydali po ňom varovanie pred vlnami cunami, niektoré podniky v blízkosti pobrežia nakrátko evakuovali na vyššie položené miesta, napísala AFP.

archívne video

Majiteľka zbúraného domu v Baškovciach vyjadrila svoje pocity (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Otrasy pocítili aj v budovách, kde prebiehajú rozhovory PIF. Summit v meste, kde sú zemetrasenia pomerne časté, však onedlho pokračoval v normálnom režime. Tonga sa nachádza v zóne častého výskytu zemetrasení a výbuchov sopiek známej ako Ohnivý kruh, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu. V roku 2022 po mohutnom výbuchu sopky Hunga Tonga-Hunga Ha'apai pokryl veľké časti tongského súostrovia popol a zasiahli ich cunami.

Viac o téme: LídriZemetrasenie Tonga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu