Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj má plán na ukončenie vojny! Stoltenberg zvolal stretnutie Rady NATO-Ukrajina

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Kyjev má plán na ukončenie vojny s Ruskom, chce ho predstaviť súčasnému americkému prezidentovi i jeho dvom možným nástupcom po novembrových voľbách. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý hovoril aj o súčasnej ukrajinskej operácii v Kurskej oblasti. Podľa agentúry Reuters Zelenskyj tiež oznámil úspešný test prvej balistickej strely ukrajinskej výroby. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Šťastný Deň nezávislosti, Ukrajina! (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:38 Vojakov na strážnej službe pred vojenskou službou v Lucku v noci zastrelila neznáma osoba, pričom jeden vojak zostal zranený, informovalo 27. augusta ukrajinské západné operačné veliteľstvo.

21:19 Ukrajina sa chystá dokončiť opustenú jadrovú elektráreň Chygirinskyy v Čerkaskom regióne, ktorej výstavba bola zastavená po černobyľskej katastrofe. Plánuje sa výstavba štyroch nových energetických jednotiek s využitím technológie AP1000, informoval Enerhoatom.

21:01 Generálny riaditeľ spoločnosti Telegram navštívil Rusko od „exilu“ v roku 2014 viac ako 60-krát, vyšetrovanie naznačuje.

20:40 Úrad ukrajinského prezidenta v utorok vyhlásil, že chce, aby sa ďalší mierový summit zameraný na ukončenie konfliktu na Ukrajine konal v niektorej z krajín globálneho Juhu. Informuje o tom tlačová agentúra AFP.

20:20 Ukrajina obnoví výstavbu nedokončenej jadrovej elektrárne, tvrdí Energoatom.

19:49 Nórsky energetický sektor je pod hrozbou ruskej sabotáže, hovorí nórsky šéf bezpečnosti.

19:30 Západ sa zahráva s ohňom, keď uvažuje o tom, že umožní Ukrajine zasahovať západnými raketami územia hlboko v Rusku, uviedla v utorok Moskva, pričom varovala Spojené štáty, že tretia svetová vojna sa neobmedzí len na Európu. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

19:19 Šéf MAAE po návšteve jadrovej elektrárne Kursk varuje pred bezpečnostnými rizikami. V súčasnosti zariadenie "funguje vo veľmi blízkych normálnych podmienkach", povedal 27. augusta šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu Rafael Grossi.

18:58 Toto je číslo 70 týždenného bulletinu ukrajinského poslanca Jaroslava Zhelezniaka „Ukrajinská ekonomika v skratke“, ktorý pokrýva udalosti od 19. augusta do 25. augusta 2024. Súhrn zdôrazňuje kroky prijaté v ukrajinskom parlamente týkajúce sa podnikania a ekonomiky.

18:31 Vojna s Ruskom sa nakoniec skončí dialógom, no Ukrajina musí mať silnú pozíciu. Vyhlásil to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s tým, že v tejto súvislosti predloží svoj plán americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a jeho dvom možným nástupcom.Informuje o tom agentúra Reuters.

18:10 Kyjev nepredĺži dohodu so spoločnosťou Gazprom o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu po jej vypršaní na konci tohto roka, vyhlásil v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom agentúra TASS.

17:50 Na žiadosť Kyjeva sa v stredu zíde Rada NATO-Ukrajina. Ukrajinský minister obrany Rustom Umerov sa k rokovaniam na úrovni veľvyslancov pripojí cez videospojenie. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámila hovorkyňa generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga Farah Dakhlallahová.

17:39 Najmenej šesť ruských kamikadze dronov typu Shahed odletelo z kurzu a vstúpilo do Bieloruska počas ruského masového útoku na Ukrajinu 26. augusta, informovala bieloruská monitorovacia skupina Hajun 27. augusta.

17:15 V zahraničnej a bezpečnostnej politike Českej republiky dnes nie je prednejšia úloha ako pokračujúca podpora Ukrajiny. Českým veľvyslancom pôsobiacim v zahraničí to dnes na Pražskom hrade povedal prezident Petr Pavel. Česká zahraničná politika by podľa neho mala stáť za tým, aby v medzinárodnom prostredí neprestala platiť pravidlá a neprevládla zvôle práva silnejšieho.

17:00 Ukrajina používa na fronte viac ako 170 rôznych bezpilotných systémov, hovorí veliteľ.

16:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že ukrajinské vzdušné sily použili dodané stíhačky F-16 pri obrane proti pondelkovému masívnemu ruskému útoku. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. "Pomocou F-16 sme už zničili niekoľko rakiet a dronov," uviedol Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve. Viac podrobností odmietol poskytnúť. Zdôraznil však, že tieto lietadlá doteraz preukázali veľmi dobré výsledky.

MIMORIADNY ONLINE Zelenskyj má
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

16:22 Ruský postup smerom k Pokrovsku sa po ukrajinskom vpáde do Kurska spomalil, tvrdí Zelenskij.

16:04 Ukrajinská energetická infraštruktúra utrpela menšie škody v dôsledku posledného ruského hromadného útoku v dôsledku ochranných systémov implementovaných na rozvodniach elektrickej energie, uviedol premiér Denys Shmyhal 27. augusta na fóre o nezávislosti Ukrajiny 2024 v Kyjeve.

15:58 „Nechcú o tom hovoriť a ja o tom stále hovorím,“ vtipkuje prezident Volodymyr Zelenskyj o červených líniách pre západné zbrane. "Olympiáda sa skončila, ale ping pong je stále tam," povedal na tlačovej konferencii 27. augusta.

15:34 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj v utorok uviedol, že ukrajinskej armáde sa darí naďalej postupovať v ruskej Kurskej oblasti. Zároveň však upozornil, že Moskva posilňuje svoje sily v okolí mesta Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

15:20 Zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Oleh Tatarov a šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Vasyľ Maliuk "zabíjali Čečencov v Kyjeve", povedal prezident Volodymyr Zelenskyj 27. augusta, pravdepodobne v súvislosti s počiatočnými štádiami rozsiahlej ruskej invázie.

15:05 Rafael Grossi, riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), pricestoval do jadrovej elektrárne Kursk v Rusku, aby zhodnotil bezpečnostnú situáciu, informovala 27. augusta štátna tlačová agentúra TASS.

14:50 Ukrajinská armáda úspešne testovala prvú balistickú raketu domácej výroby. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v utorok povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra AFP a web Ukrajinska pravda. „Myslel som si, že je príliš skoro o tom hovoriť, ale... uskutočnili sme skúšku - úspešnú - prvej ukrajinskej balistickej rakety. Blahoželám nášmu obrannému priemyslu,“ povedal Zelenskyj.

14:33 Indický premiér Naréndra Módí v utorok povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že podporuje rýchle a mierové ukončenie vojny na Ukrajine. Informuje o tom agentúra AFP.

14:20 Zelenskyj predstaví USA plán víťazstva v septembri. Prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave na fóre o nezávislosti Ukrajiny 2024 v Kyjeve povedal, že jednou z častí tohto plánu je pokračujúci vpád do Kurska. Operácia Kursk súvisí s 2. mierovým summitom Ukrajiny, hovorí Zelenskyj.

13:55 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) začala trestné konanie voči novinárom z nemeckej televízie Deutsche Welle (DW) a ukrajinskej stanice 1+1, ktorí nakrúcali reportáže v ruskom meste Sudža v Kurskej oblasti po tom, čo ho obsadili ukrajinské sily. Informovalo o tom v utorok ruskojazyčné vysielanie BBC.

13:37 Rusko premiestnilo 30 000 vojakov do Kurskej oblasti uprostred ukrajinskej invázie, hovorí Syrskyi.

13:28 Ruský útok na Charkovskú oblasť zabil 1 človeka. 6 ďalších zranil, vrátane tehotnej ženy.

12:55 V americkom meste San Francisco zadržali 46-ročného maďarského občana, ktorý s ďalšími spolupáchateľmi ilegálne vyvážal rádiokomunikačné technológie amerického pôvodu do Ruska. S odvolaním sa na americkú prokuratúru to uviedol v utorok server 24.hu.

12:37 Výpadky a "prísne" obmedzenia elektriny môžu trvať ešte jeden až dva týždne po masovom ruskom útoku z predchádzajúceho dňa na Ukrajine, povedal Ivan Plačkov, predseda Celoukrajinského energetického zhromaždenia 27. augusta.

12:03 Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že jeho sily dobyli ďalšiu dedinu neďaleko mesta Pokrovsk vo východoukrajinskej Doneckej oblasti.

11:39 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi pricestoval v utorok s tímom odborníkov do ruského mesta Kurčatov, kde sa nachádza Kurská jadrová elektráreň.Grossi pred cestou uviedol, že si chce urobiť obraz o situácii v elektrárni ležiacej v Kurskej oblasti neďaleko frontovej línie. Vzhľadom na boje medzi ruskými a ukrajinskými silami v jej blízkosti ju označil za "vážnu". MAAE podľa neho môže posúdiť bezpečnosť elektrárne len vtedy, ak bude mať možnosť nezávisle zhodnotiť, čo sa tam deje.

11:17 Civilisti zabití a zranení, keď Rusko spustilo rozsiahly útok druhý večer v rade.

10:39 Ukrajinské sily podnikajú útok na hranicu s Belgorodskou oblasťou na západe Ruska. V utorok to tvrdili ruské kanály na platforme Telegram napojené na bezpečnostné zložky, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters. Oblastný gubernátor Viačeslav Gladkov medzičasom potvrdil, že ide o pokus o cezhraničný prienik.Kanál Mash uviedol, že zhruba 500 ukrajinských vojakov útočí na dve kontrolné stanovištia v pohraničných mestách Nechotejevka a Šebekino v Rusku. Na území oboch zároveň podľa neho prebiehajú boje.

10:33 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 27. augustu, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

10:24 Nemcovi, ktorého zadržali pri pokuse prepašovať do Ruska zlato v hodnote 90 miliónov rubľov (880.000 eur), hrozí až päťročné väzenie, informoval podľa agentúry Reuters colný úrad v meste Pskov prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti Telegram s tým, že voči mužovi sa začalo trestné stíhanie.

10:02 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila päť rakiet a 60 dronov vypustených Ruskom pri nočnom leteckom útoku. V utorok to uviedla ukrajinská armáda, podľa ktorej Rusi celkovo vypálili 91 projektilov vrátane desiatich rakiet a 81 bezpilotných lietadiel iránskej výroby.

9:17 Počet zranených pri ruskom raketovom útoku na hotel v Kryvyj Roh v Dnepropetrovskej oblasti koncom 26. augusta stúpol na päť, informoval guvernér Serhii Lysak.

8:34 3 zabití a 5 zranených pri ruskom útoku na Záporožskú oblasť.

8:09 Pri ruskom útoku na oblasť Sumy bolo zranených 16 ľudí.

7:18 Požiar ropného skladu v ruskej Rostovskej oblasti trvá už ôsmy deň.

6:41 Americký prezident Joe Biden v pondelok odsúdil podľa jeho slov poburujúci ruský útok na ukrajinskú energetickú sieť. Prisľúbil zároveň Kyjevu pokračujúcu podporu.

6:23 Severoatlantická aliancia (NATO) v pondelok skritizovala počínanie Ruska a označila ho za nezodpovedné a potenciálne nebezpečné. Vyhlásenie nasledovalo po správach o pravdepodobnom prieniku ruského dronu do poľského vzdušného priestoru.

6:01 Pri ruskom raketovom útoku na budovu civilnej infraštruktúry v stredoukrajinskom meste Kryvyj Rih zahynul najmenej jeden človek. Pod troskami sa môžu nachádzať ešte piati ľudia, oznámili v utorok tamojší predstavitelia. 

Útok si vyžiadal aj štyroch zranených, ktorých hospitalizovali v nemocnici, oznámili miestne úrady v aplikácii Telegram. Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak dodal, že budova je po útoku úplne zničená.

Rusko opäť útočilo raketami a dronmi na Kyjev a ďalšie oblasti

V hlavnom meste Ukrajiny sa počas noci ozývali silné výbuchy, informovali svedkovia agentúry Reuters a tamojšie médiá. Ukrajinské úrady vyhlásili letecký poplach na väčšine územia.Najmenej jedna osoba zahynula pri ruskom raketovom útoku na budovu civilnej infraštruktúry v stredoukrajinskom meste Kryvyj Rih. Úrady informovali aj o ďalších štyroch zranených, pričom piati ľudia môžu byť stále pod troskami budovy.

Rozsah utorkových útokov nie je bezprostredne známy. Ukrajinské vzdušné sily však uviedli, že zaznamenali štart niekoľkých dronov a strategických bombardérov Tu-85 a bojových stíhačiek MiG-31 z ruských letísk. Agentúra Reuters nemohla tieto správy nezávisle overiť. Rusko sa k útokom bezprostredne nevyjadrilo.

V pondelok vyslala Moskva na územie Ukrajiny viac ako 200 rakiet a dronov, pričom prišlo o život najmenej sedem ľudí. Útoky výrazne poškodili aj energetickú infraštruktúru a americký prezident Joe Biden ich označil za poburujúce. Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk tvrdí, že išlo o najväčší letecký útok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu