Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nový zákon v Západnom Bengálsku: Trest smrti za znásilnenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALKATA - Parlament indického štátu Západné Bengálsko v utorok jednomyseľne prijal zákon, ktorý by mohol umožniť popravy páchateľov znásilnení, informovala agentúra AFP.

Ide o reakciu na nedávny prípad znásilnenia a vraždy 31-ročnej lekárky, ktorý v Západnom Bengálsku i ďalších štátoch Indie vyvolal protesty proti nízkym trestom za násilie páchané na ženách. Došlo aj k štrajkom zamestnancov zdravotníctva, ktorí sa domáhali aj zlepšenia svojej osobnej bezpečnosti pri výkone povolania.

archívne video

Záplavy v Indii

Ako konštatovali miestne médiá, Bengálsko sa stalo prvým štátom Indie, ktorý zaviedol zmeny celoštátnych zákonov týkajúcich sa trestných činov znásilnenia, skupinového znásilnenia a sexuálnych zločinov na deťoch. Návrh zákona stanovuje trest smrti za znásilnenie a sexuálne trestné činy pre osoby usvedčené zo znásilnenia, ak ich činy povedú k smrti obete alebo ju zanechajú vo vegetatívnom stave.

AFP však upozornila, že nový zákon prijatý v Západnom Bengálsku je do značnej miery len symbolický, pretože indický trestný zákonník platí jednotne v celej krajine. Ak by ho však guvernér štátu Ánanda Bose a prezidentka Draupadí Murmúová podpísali, mohol by sa stať zákonom s územne obmedzenou platnosťou.

Štrajky zdravotníkov

Štrajky zdravotníkov a zhromaždenia podporované tisíckami bežných občanov v celej Indii medzičasom utíchli, len v Západnom Bengálsku sa protesty zmenili na strety medzi prívržencami rôznych politických strán, vrátane v tomto štáte vládnuceho Celoindického kongresu Trinamul (AITC) a Indickej ľudovej strany (BJP) premiéra Naréndru Módího, ktorá je síce na celoštátnej úrovni pri moci, ale v Západnom Bengálsku je v opozícii. Obe tieto strany nový zákon sprísňujúci tresty za znásilnenie podporili.

Násilná smrť lekárky z Kalkaty vyvolala u mnohých Indov spomienky na prípad skupinového znásilnenia a vraždu mladej medičky z roku 2012. Tento čin, ktorý sa odohral v Naí Dillí, sa vtedy stal politickou témou a bol vnímaný ako jeden z faktorov následného úspechu BJP vo voľbách. Vykonanie trestu smrti býva v Indii často odkladané rokmi odvolaní. Popravy sa zvyčajne vykonávajú obesením.

Viac o téme: ZnásilnenieTrest smrtiSprísnenieZápadné BengálskoIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu