Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

MIMORIADNY ONLINE USA obviní Rusko zo snahy ovplyvniť voľby! Vulin sa stretol s Putinom

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (4)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/kremlin Pool Photo/Alexander Kazakov)

KYJEV - Rusko v noci na dnes vykonalo raketový útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev a zaútočilo s dronmi na západoukrajinský Ľvov. Informovala o tom ukrajinská armáda s tým, že jej protivzdušná obrana útok odráža, píše agentúra Reuters. Dopady mal ruský útok aj v susednom Poľsku, ktoré dnes nasadilo svoje aj spojenecké lietadlá, aby zabezpečilo bezpečnosť svojho vzdušného priestoru.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Zelenskyj nalieha na USA, aby povolili útoky hlbšie do územia Ruska (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

ONLINE

21:40 Putin robí antisemitské vtipy vo federálnej televízii.  Putin zosmiešňoval chlapíka s priezviskom Teitelbaum v živej televízii pre celú krajinu a sarkasticky to nazval „dobré ruské priezvisko“.

21:00 Ministerstvo financií USA oznámilo sankcie proti kremeľskej propagandistke Margarite Simonyanovej, mediálnej skupine Russia Today a jej dcérskym spoločnostiam vrátane RIA Novosti, RT, Ruptly a Sputnik.

20:18 Lesný požiar vyčíňa v uzavretej rádioaktívnej zóne okolo Černobyľskej jadrovej elektrárne, kde už zachvátil približne 20 hektárov porastov. Oznámil to gubernátor Kyjevskej oblasti Ruslan Kravčenko, informuje agentúra DPA.

20:00 Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil Ukrajine dodanie ďalších systémov protivzdušnej obrany typu IRIS-T. Záväzne objednaných bolo osem systémov IRIS-T SLM a deväť systémov IRIS-T SLS, pričom dva komplety z každého typu budú dodané tento rok, ostatné od roku 2025, oznámil Scholz v stredu počas návštevy základne Bundeswehru v Todendorfe v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko. Informovala o tom agentúra DPA

19:21 Tehotným ruským ženám ukážu sadu embryí hračiek, aby ich odradili od potratu.

18:52 Poľský premiér Donald Tusk ponúkol v stredu pomoc ukrajinskému mestu Ľvov, ktorého centrum zasiahol v noci ruský útok, píše agentúra PAP a DPA. "Ľvov potrebuje pomoc! Cieľom ruského útoku bolo centrum mesta. Poškodené boli mnohé historické budovy. Poľsko je pripravené pomôcť," uviedol Tusk v príspevku na platforme X. 

18:14 Najmenej traja ľudia prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia pri ostreľovaní trhoviska ukrajinskou armádou v separatistickej časti ukrajinskej Doneckej oblasti, informovali v stredu ruskí predstavitelia, píše agentúra DPA.

17:23 Spojené štáty dnes plánujú obviniť Rusko z kampane, ktorej cieľom je ovplyvniť tohtoročné voľby pomocou online platforiem a šíriť dezinformácie medzi americkými voličmi. Informoval o tom server CNN s odvolaním sa na šesť zdrojov oboznámených s touto záležitosťou, podľa ktorých bude hlavným predmetom oznámenia televízia RT.

16:40 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v súvislosti s možnou dodávkou amerických rakiet dlhého doletu na Ukrajinu varoval USA, že nemajú brať "červené čiary" Ruska v oblasti bezpečnosti na ľahkú váhu a robiť si z nich žarty, píše agentúra Reuters.  

15:50 Podpredseda srbskej vlády Aleksandar Vulin v stredu na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vo Vladivostoku vyhlásil, že Srbsko je spojencom Ruska a nikdy nevstúpi do NATO. Informuje správa agentúry AFP. Vulin Putinovi taktiež povedal, že Srbsko nikdy neuvalí sankcie na Ruskú federáciu a "nikdy nedovolí, aby sa z jeho územia podnikali akékoľvek protiruské kroky".

15:05 Ukrajina a Írsko uzatvárajú bilaterálnu dohodu o bezpečnostných zárukách. Írsko vyčlení 128 miliónov eur na nesmrtiacu vojenskú podporu a 40 miliónov eur na humanitárnu pomoc. Súčasťou dohody je okrem iného pomoc pri odmínovaní, vojenskom výcviku a účasti v IT koalícii.

14:14 Približná trasa rakiet „Shahed“ a UAV počas nočného útoku na Ukrajinu.

13:21 Ukrajina potrebuje "novú energiu", vyhlásil v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v súvislosti s rozsiahlou reštrukturalizáciou vlády. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. "Potrebujeme novú energiu a tieto kroky súvisia len s posilnením našej krajiny v rôznych smeroch," povedal Zelenskyj pre médiá.

12:55 Rusko sa zameralo pri svojom útoku na ukrajinské mesto Poltava na vojakov a zahraničných vojenských inštruktorov, ktorí boli zapojení do útokov na civilné ciele v Rusku. Uviedlo to v stredu ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

12:28 Poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v stredu uviedol, že ho prekvapila demisia šéfa ukrajinskej diplomacie Dmytra Kulebu. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry PAP. Kosiniak-Kamysz povedal, že nevie o dôvodoch Kulebovho rozhodnutia. Myslí si však, že je za tým únava.

11:04 Predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová v stredu vo Ľvove navštívila miesto nočného ruského útoku. Uviedla to na sociálnej sieti X. Na mieste podľa stanice ČT24 stále zasahujú záchranári, informuje spravodajkyňa TASR.

10:54 Rusko bude okamžite a "veľmi bolestivým spôsobom" reagovať v prípade, že Ukrajina podnikne útok na ruské územie zbraňami s dlhým dosahom. Vyhlásila to v stredu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

9:20 Na sedem sa zvýšil počet obetí nočného ruského útoku na mesto Ľvov na západe Ukrajiny. Medzi obeťami sú tri deti, uviedol v stredu ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, informuje TASR s odvolaním na správu agentúry AFP. Gubernátor Ľvovskej oblasti Maxym Kozyckyj predtým hlásil tri obete a 25 zranených. Podľa neho boli pri útoku poškodené obytné budovy a zranenia utrpelo aj niekoľko detí.

9:10 Ukrajina zostrelila 22 bezpilotných lietadiel a 7 rakiet vypustených Ruskom počas noci, tvrdí letectvo. Rusko údajne v noci na dnes vypálilo proti Ukrajine 42 bezpilotných lietadiel a rakiet vrátane dvoch rakiet Kh-47 Kinžal vypustených z lietadiel MiG-31K, dvoch striel Kh-22, šiestich striel Kh-101, troch striel Iskander-K a 29 bezpilotných lietadiel typu „kamikadze“ Shahed.

8:42 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba podal v rámci rozsiahlej reštrukturalizácie vlády demisiu. V stredu to oznámil predseda Najvyššej rady Ruslan Stefančuk. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters. Kulebovu rezignáciu podľa Stefančuka posúdia na jednom z nadchádzajúcich zasadnutí parlamentu. Konkrétny dátum však neuviedol.

8:03 Eskalácia vojny na Ukrajine zo strany Washingtonu a kroky Západu spôsobili, že Rusko musí prehodnotiť svoju jadrovú doktrínu, vyhlásil v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters. Peskov ďalej povedal, že Rusko počíta s možným útokom hlboko na svojom území, pričom by podľa neho Ukrajina mohla použiť zbrane dlhého doletu dodávané Spojenými štátmi.

7:58 Najmenej traja ľudia boli zabití a asi 35 ďalších bolo zranených v noci na dnes pri ruských raketových a dronových útokoch na západoukrajinský Ľvov. Informoval o tom starosta Andrij Sadovyj, ktorého citovala agentúra Unian. Mesto má dnes navštíviť šéfka českej snemovne Markéta Pekarová Adamová. Ruské drony tiež útočili na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Informovala o nich ukrajinská armáda s tým, že jej protivzdušná obrana útok odrážala, píše agentúra Reuters.

7:28 Najmenej dvaja ľudia boli zabití a viac ako desiatka ďalších bola zranená v noci na dnes pri ruských raketových útokoch na západoukrajinský Ľvov. Informoval o tom šéf Ľvovskej oblasti Maksym Kozyckyj, ktorého citovala agentúra AFP. Mesto má dnes navštíviť šéfka českej snemovne Markéta Pekarová Adamová. Ruské drony tiež útočili na ukrajinské hlavné mesto Kyjev. Informovala o tom ukrajinská armáda s tým, že jej protivzdušná obrana útok odráža, píše agentúra Reuters.

7:02 Dvaja americkí výskumníci tvrdia, že určili pravdepodobné miesto nasadenia rakety 9M730 Burevestnik s jadrovým pohonom v Rusku, ktorú Vladimir Putin označil za „neporaziteľnú“, uvádza agentúra Reuters.

6:44 Srbsko v utorok poprelo informácie, že by mohlo odovzdať svoje stíhačky MiG-29 Ukrajine ako súčasť dohody s Francúzskom, od ktorého Belehrad nakúpi 12 stíhačiek Rafale. TASR o tom informuje podľa správy ruskej agentúry TASS.

6:16 Pri ruskom útoku na Ľvov bolo zranených 6 osôb vrátane 10-ročného chlapca. Najmenej šesť civilistov bolo zranených vo Ľvove v noci na dnes počas ruského útoku proti Ukrajine, informoval starosta Ľvova Andrii Sadovyi.

6:15 Americký prezident Joe Biden v utorok ostro odsúdil ruský raketový útok na ukrajinské mesto Poltava, pri ktorom prišlo o život najmenej 51 ľudí a ďalšie stovky utrpeli zranenia, a prisľúbil poskytnúť Kyjevu ďalšie systémy protivzdušnej obrany. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Svedkovia Reuters oznámili, že na okraji Kyjeva počuli niekoľko explózií. Podľa nich ukrajinská protivzdušná obrana v tej chvíli zrejme odrážala útok.

Ukrajinské letectvo na komunikačnej platforme Telegram uviedlo, že výstraha pred vzdušnými údermi platí pre celé ukrajinské územie. Poľsko počas útoku nasadilo svoje a spojenecké lietadlá tretíkrát za osem dní, aby zabezpečilo bezpečnosť poľského vzdušného priestoru, uviedla poľská armáda.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu