Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Netanjahu o poprave šiestich rukojemníkov: Hamas ich popravil strelou do zátylku

(Zdroj: SITA/AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok vyhlásil, že palestínski militanti z hnutia Hamas "popravili" šiestich rukojemníkov strelou do zátylku. Ich telá objavila izraelská armáda v noci na nedeľu na juhu Pásma Gazy. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

"Títo vrahovia popravili šiestich rukojemníkov, strelili ich do zátylku," povedal izraelský premiér na tlačovej konferencii. Zároveň uviedol, že si nemyslí, že Izrael by mal reagovať ústupkami v rokovaniach o prímerí v palestínskej enkláve. Izraelské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že rukojemníci boli zastrelení v Pásme Gazy z bezprostrednej blízkosti krátko predtým, ako ich izraelskí vojaci našli.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

V pondelok sa v Tel Avive už druhý deň po sebe zišli tisíce demonštrantov kritizujúcich vládu. Netanjahu žiadal o odpustenie za to, že nedokázal zachrániť rukojemníkov, a vyzval na jednotu. Medzinárodné spoločenstvo by podľa neho malo vyvíjať väčší tlak na palestínske hnutie s cieľom ukončiť vojnu v Pásme Gazy, ktorá sa začala po útoku Hamasu na juh Izrael 7. októbra. Hamas podľa Netanjahua musí urobiť ústupky.

V Pásme Gazy sa nachádza 97 rukojemníkov

Netanjahu zároveň povedal, že bude trvať na požiadavke, ktorá sa podľa AFP stala sporným bodom v rozhovoroch o prímerí, a to pokračovaní izraelskej kontroly nad tzv. filadelfským koridorom - územím pozdĺž hranice Pásma Gazy s Egyptom. Hamas požaduje, aby sa Izrael stiahol z oblasti. "Táto os zla potrebuje filadelfský koridor, preto ho musíme kontrolovať my," povedal izraelský premiér.

Palestínski militanti počas októbrového útoku zajali 251 ľudí. V Pásme Gazy sa nachádza 97 rukojemníkov, z toho 33 je podľa izraelskej armády po smrti. Americký prezident Joe Biden v pondelok kritizoval Netanjahua za to, že podľa jeho názoru nerobí dosť pre uskutočnenie dohody o prepustení rukojemníkov zadržiavaných Hamasom.

Viac o téme: RukojemníciPopravaIzraelBenjamin NetanjahuHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu