Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

USA sú proti dlhodobej vojenskej prítomnosti Izraela v Pásme Gazy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

WASHINGTON - Spojené štáty nesúhlasia s dlhodobou vojenskou prítomnosťou Izraela v Pásme Gazy, povedal v utorok hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller. Dokončenie dohody o prímerí medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas si bude podľa neho vyžadovať "pružnosť" oboch strán. Informuje agentúra AFP.

"V Gaze stále zostávajú desiatky rukojemníkov, ktorí čakajú na uzavretie dohody. Vďaka nej sa vrátia domov - je čas ju dokončiť," vyzval Miller. Izraelčania, Palestínčania ani medzinárodné spoločenstvo "si už nemôžu dovoliť dlhšie čakať", zdôraznil. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok deklaroval, že izraelskí vojaci v blízkej budúcnosti neopustia tzv. filadelfský koridor - územie pozdĺž hranice Pásma Gazy a Egypta. Práve to je však jeden z kľúčových sporných bodov v rokovaniach, ktoré sprostredkovávajú USA, Egypt a Katar. "Návrh na premostenie, ktorý sme predložili a s ktorým izraelská vláda súhlasila, zahŕňal odsun izraelských obranných síl z husto obývaných oblastí (Pásma Gazy). Patrí tam aj filadelfský koridor," uviedol Miller. USA budú podľa neho v nadchádzajúcich dňoch spolupracovať so sprostredkovateľmi, aby sa "dosiahla konečná dohoda".

Britská vláda pozastavila vývoz niektorých zbraní do Izraela

Trpezlivosť podľa slovinského veľvyslanca pri OSN Samuela Žbogara dochádza aj 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN. Ak sa čoskoro nepodarí dosiahnuť prímerie medzi Izraelom a Hamasom, rada pravdepodobne zváži prijatie opatrení, uviedol Žbogar, ktorý tomuto orgánu v septembri predsedá. Tlak na Izrael sa podľa AFP naďalej stupňuje. Britská labouristická vláda ešte v pondelok oznámila pozastavenie vývozu niektorých zbraní do Izraela. Odôvodnila to "jasným rizikom", že niektoré vývozné položky by mohli byť použité pri "závažnom porušovaní medzinárodného humanitárneho práva".

Británia pred učinením tohto rozhodnutia vopred informovala USA, objasnil Miller. Podľa agentúry Reuters však Washington v súkromí varoval Londýn pred týmto krokom, pričom argumentoval, že by to mohlo poškodiť pokusy o vyjednanie prímeria. "Nejde o to, že by sme nesúhlasili s postojom Spojeného kráľovstva, ale o to, že hodnotenie vykonáva na základe svojho právneho rámca. My to posudzujeme na základe nášho právneho rámca," poznamenal hovorca amerického ministerstva. USA ešte v máji uviedli, že nemajú dostatok dôkazov, aby zastavili dodávky zbraní pre Izrael. Podľa nich je však "odôvodnené usudzovať", že Izrael zbrane používa spôsobom, ktorý nie je v súlade s normami humanitárneho práva.

Dosiahnutie dohody s Hamasom je v záujme Izraela

Izraelský opozičný líder Jair Lapid vyzval v stredu vedenie krajiny na dosiahnutie dohody s palestínskym militantným hnutím Hamas s cieľom ukončiť vojnu v Pásme Gazy a oslobodiť rukojemníkov, ktorých militanti stále zadržiavajú. Píše agentúra DPA. "Ukončenie vojny je v záujme Izraela," napísal Lapid po hebrejsky na platforme X. Expremiér a líder centristickej strany Budúcnosť existuje (Ješ atid) zároveň zopakoval apel na zmenu politického vedenia v krajine. "Vojna bude pokračovať, dokým bude existovať táto vláda," uviedol Lapid. Vláda premiéra Benjamina Netanjahua si totiž podľa jeho slov mier s Hamasom neželá. 

Jeho slová v tomto smere potvrdil izraelský minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir z radikálnej pravicovej strany Židovská sila (Ocma Jehudit), ktorý už predtým povedal, že sa snaží o ukončenie súčasných nepriamych rozhovorov s Hamasom zameraných na dosiahnutie prímeria a návrat rukojemníkov. Izrael by totiž podľa jeho slov vôbec nemal rokovať s vrahmi. 

Izraelská armáda v nedeľu informovala, že v tuneli v meste Rafah na juhu Pásma Gazy našla telá šiestich rukojemníkov, pričom z ich zabitia obvinila Hamas. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu neskôr povedal, že militanti týchto rukojemníkov popravili strelou do hlavy. Podľa dosiaľ medializovaných správ boli zastrelení z bezprostrednej blízkosti, a to 48 až 72 hodín predtým, ako sa našli ich telá.  

Po náleze vyšli v Izraeli do ulíc státisíce demonštrantov. Vládu žiadajú o dohodu, ktorá by zabezpečila prepustenie zvyšných rukojemníkov. Protesty sú plánované aj na stredu. Príbuzní zadržiavaných rukojemníkov pritom obviňujú Netanjahuovu vládu zo sabotovania pokusov o dosiahnutie dohody s Hamasom, ktorú sa týmto znepriateleným stranám snažia sprostredkovať Spojené štáty, Egypt aj Katar.

Viac o téme: USAIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu