Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

V Česku dnes padli teplotné rekordy! Až na 11 staniciach

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - Na 11 staniciach, ktoré v Česku fungujú aspoň 30 rokov, dnes padol teplotný rekord pre celé september. Denné maximum pre 2. septembra zaznamenalo 89 zo 170 meteorologických staníc v Česku. Na južnej Morave vystúpili teploty až nad 34 stupňov Celzia. Na sieti X o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Pondelok 2. septembra 2024 sa zapíše ako veľmi teplý deň. Teploty vystúpili k 17: 00 najčastejšie na 27 až 31 stupňov Celzia, na južnej Morave až na 34 stupňov, iba na západe Čiech bola maximá nižšie, 24 až 27 stupňov Celzia, "uviedli meteorológovia.

archívne video

Pekelné teploty zasiahli Slovensko: PRVÁ POMOC pre vašich miláčikov! TOTO sú signály, keď im môže ísť o život (Zdroj: NL/TH)

Nové septembrové maximum má napríklad Brod nad Dyjí na Břeclavsku, kde bolo popoludní 34,4 stupňa Celzia. V Strážnici na Hodonínsku má nový rekord hodnotu len o desatinu stupňa nižšiu. Pohorelica na Brniansku namerali 33,2 stupňa, rovnako ako stanica Brno-Tuřany. V Troubsku na Brniansku potom bolo 33,1 stupňa Celzia.

Septembrové rekordy padli aj mimo Juhomoravského kraja

V Starom Meste na Uhorskohradišťsku sa teplota dostala na 32,9 stupňa, Holešove na Kroměřížsku na 32,6 stupňa, v Zlíne na 32,3 stupňa, v Dukovanoch na Třebíčsku 31,9 stupňa a v Sedlci na Třebíčsku a Strání na Uhorskohradišťsku bolo zhodne 31,4 stupňa Celzia. "Pôvodný absolútny septembrový rekord pochádzal najčastejšie z 1. septembra 2015," poznamenali meteorológovia.

Rekordy môžu padať aj v ďalších dňoch. ČHMÚ dnes rozšíril výstrahu, v utorok a v stredu hrozia na väčšine územia ČR opäť tropické teploty. Podľa predpovede môžu vystúpiť až k 34 stupňom Celzia. V platnosti zostáva výstraha pred možnosťou vzniku a šírenia požiarov platná do odvolania pre celé územie Česka.

Viac o téme: TeploČeskoTeplotyRekordČeský hydrometeorologický ústav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu