Nedeľa15. september 2024, meniny má Jolana, zajtra Ľudmila

Pripravte sa na pohromu: V týchto častiach Slovenska môžu udrieť búrky! V TOMTO budú naozaj zákerné

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Stephan Schulz/dpa-Zentralbild/dpa)

BRATISLAVA - Dnešný deň začne na Slovensku ako veľmi teplý a slnečný, no popoludní sa situácia môže výrazne zmeniť, najmä na západe krajiny. Očakávajú sa totiž búrky, ktoré budú zákerné v tom, že sa môžu objaviť veľmi náhle a byť dosť intenzívne.

Podobné počasie, ktoré zažívame už niekoľko dní, je dôsledkom pôsobenia tlakovej výše, ktorá zabezpečuje stabilné a slnečné podmienky. Teploty dnes opäť vystúpia na nezvyčajne vysoké hodnoty, pohybujúce sa medzi +30 a +35 °C, čo je o 7 až 9 °C viac, než je pre toto obdobie bežné, píše iMeteo.sk.

archívne video

Na festivale Pohoda počas búrky spadol veľký stan, zasahujú záchranári (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Najteplejšie by malo byť na západnom Slovensku, kde sa práve popoludní môže počasie zmeniť. Numerické modely ako Aladin a ICON-D2 naznačujú, že už po 13:00 začne v tejto oblasti vznikať kopovitá oblačnosť, z ktorej sa môžu vyvinúť prehánky a búrky. Prvé búrky sa očakávajú v Rakúsku a na Morave, no postupne sa môžu sformovať aj na západnom Slovensku, predovšetkým v Trnavskom a Trenčianskom kraji.

Pripravte sa na pohromu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ/screenshot)

Búrky sa budú pohybovať smerom k juhozápadu, takže nie je vylúčené, že zasiahnu aj väčšie mestá ako Bratislava či Trnava. Deň, ktorý začne slnečne a veľmi teplo, tak môže popoludní priniesť nečakané búrky, na ktoré je dobré byť pripravený.

Viac o téme: PočasieBúrky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu