Streda18. september 2024, meniny má Eugénia, zajtra Konštantín

Od začiatku septembra sa menia pravidlá na európskych letiskách: Na palubu môžete vziať iba TOTO množstvo tekutiny!

Letisko
Letisko (Zdroj: thinksktock.com)

BRUSEL – Európska komisia informovala, že od 1. septembra platia pri lietaní prísnejšie pravidlá. Na palubu vás pustia už iba so 100 ml tekutiny a upraviť by sa mala aj požadovaná veľkosť príručnej batožiny.

Lietanie od septembra tak bude prísnejšie. Európska komisia upravila obmedzenia týkajúce sa množstva tekutín, ktoré si cestujúci môže vziať na palubu. „Od 1. septembra bude dočasne nastavený maximálny povolený objem nádob s tekutinami na 100 ml,“ uviedol hovorca Európskej komisie Tim McPhie.

Dve slovenské letiská museli evakuovať, situácia na tom bratislavskom je pokojná, k evakuácii zatiaľ nepristúpili (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na letiská sa tak vracia pravidlo, ktoré platilo v roku 2004. Obsah tekutín bude kontrolovať skener, ktorý väčšie množstvo tekutiny nedokáže zoskenovať. S doteraz povoleným a platným množstvom 330 ml tak už nebude možný vstup na palubu. Pre nové pravidlo sa Komisia rozhodla už v júli, no do platnosti vstúpilo až 1. septembra, uviedol Skynews.

Toto pravidla sa vzťahuje na všetky európske letiská vrátane Islandu, Švajčiarska, Lichtenštajnska a Nórska. Únia uviedla, že nové pravidlo nie je reakciou na žiadnu hrozbu, ale z dôvodu dočasného technického problému. Európska únia uvažuje do budúcna aj nad zavedením štandardnej veľkosti príručnej batožiny. Plánujú tak zjednotiť pravidlá pre všetky letecké spoločnosti so sídlom v EÚ.

Viac o téme: Nové pravidláPríručná batožinaEurópska úniaTekutiny na palube
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu