Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Južná Kórea a Nórsko sa rozhodli zintenzívniť spoluprácu v oblasti obrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

SOUL - Južná Kórea a Nórsko sa v pondelok dohodli na vytvorení bilaterálnej spolupráce zameranej na posilnenie obrany a bezpečnosti, uviedlo juhokórejské ministerstvo obrany. Informujeme na základe správy agentúry Jonhap.

Juhokórejský minister obrany a jeho nórsky náprotivok Björn Arild Gram sa počas stretnutia v Soule rozhodli zriadiť poradný orgán, uvádza ministerstvo obrany Južnej Kórey. Zhodli sa tiež na zintenzívňovaní bezpečnostného spojenectva medzi Áziou a Európu v súvislosti s prehlbujúcou sa vojenskou spoluprácou Ruska a KĽDR. Preto sa dohodli na upevnení bilaterálnej obrannej spolupráce založenej na spoločných univerzálnych hodnotách, uviedlo ministerstvo.

Nórsko si v uplynulom desaťročí zakúpilo aj juhokórejské systémy zbraní

Sin tiež odsúdil provokácie Severnej Kórey vrátane vypúšťania rakiet a balónov s odpadkami a požiadal Nórsko o podporu bezpečnostnej politiky Soulu. Vyzdvihol aj poskytovanie nórskej zdravotníckej pomoci počas kórejskej vojny v rokoch 1950 až 1953. Zároveň poďakoval krajine za jej prínos v oblasti mieru a stability na Kórejskom polostrove. Nórsko si v uplynulom desaťročí zakúpilo aj juhokórejské systémy zbraní. V roku 2017 to bolo 28 samohybných húfnic K9 a v roku 2022 o 14 vozidiel K10 určených na automatické dopĺňanie munície.

Viac o téme: ObranaSpoluprácaNórskoJužná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu