Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Švajčiarsko opäť otvorilo veľvyslanectvo v hlavnom meste Iraku

(Zdroj: Getty Images/bluejayphoto)

BERN - Švajčiarsko v utorok opätovne otvorilo svoje veľvyslanectvo v Bagdade, hlavnom meste Iraku. Zatvorili ho pred 33 rokmi v dôsledku druhej vojny v Perzskom zálive, uviedlo švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom agentúra Reuters.

Švajčiarska vláda uviedla, že bezpečnostná situácia v Iraku sa zlepšila po dlhotrvajúcom vnútornom konflikte. "Federálna vláda sa znovuotvorením veľvyslanectva usiluje o posilnenie bilaterálnych vzťahov s touto husto obývanou krajinou a o prehĺbenie spolupráce v oblasti hospodárstva, bezpečnosti a migračných záležitostí," uvádza vyhlásenie.

archívne video

Pred ukrajinským veľvyslanectvom sa zišlo viacero ľudí, ktorí odsudzujú ruské vojnové násilie (Zdroj: Topky/Maarty)

Ide zároveň o významnú spoluprácu, nakoľko iracké energetické zdroje a diverzifikované hospodárstvo predstavujú pre švajčiarske podniky zaujímavé investičné možnosti, dodalo ministerstvo.

Veľvyslanectvo bude mať zatiaľ iba troch zamestnancov. Okrem veľvyslanca to budú dvaja diplomati, ktorí podporia projekty súvisiace s migráciou a dialóg s irackými orgánmi. Veľvyslanectvo preto nebude slúžiť pre verejnosť a konzulárne služby bude naďalej vybavovať veľvyslanectvo v Ammáne v Jordánsku, uvádza medzinárodná spravodajská agentúra BNO News. V Bagdade má v súčasnosti svoje veľvyslanectvá viac ako 50 krajín vrátane 18 európskych.

Viac o téme: DiplomaciaVeľvyslanectvoOtváranieIrakŠvaajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu