Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Starmer a Borrell odsúdili zabitie rukojemníkov, ktorých telá sa našli v Gaze

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Abdel Kareem Hana)

LONDÝN/BRUSEL - Britský premiér Keir Starmer a šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell odsúdili v nedeľu zabitie šiestich rukojemníkov, ktorých telá objavila izraelská armáda na juhu Pásma Gazy. Informuje o tom agentúra Reuters a AFP.

"Som úplne šokovaný a zdesený nezmyselným zabitím šiestich rukojemníkov v Gaze (palestínskym militantným hnutím) Hamas," uviedol Starmer na sociálnej sieti X. Zároveň vyzval Hamas na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov. "Všetky strany musia okamžite súhlasiť s dohodou o prímerí, aby sa skončilo toto utrpenie," dodal britský premiér. "Som zhrozený vraždou šiestich izraelských rukojemníkov Hamasu, ktorých telá sa našli v Gaze. Títo mladí a nevinní muži a ženy mali byť už dávno privedení do bezpečia k ich milovaným," uviedol Borrell na X. Zároveň taktiež poukázal na potrebu uzatvorenia prímeria.

Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že objavila telá šiestich rukojemníkov v tuneli pod mestom Rafah na juhu Pásma Gazy. Rukojemníkov pritom únoscovia zrejme zabili krátko pre ich nájdením. Predstavitelia Hamasu podľa agentúr Reuters a AFP obvinili zo smrti rukojemníkov Izrael. "(Premiér Benjamin) Netanjahu je zodpovedný za zabitie izraelských väzňov. Izraelčania by si mali vybrať medzi Netanjahuom a dohodou (o prímerí)," uviedol pre Reuters hovorca Hamasu Sámí abú Zuhrí. Palestínske militantné hnutie Hamas zaútočilo na Izrael 7. októbra. Pri útoku prišlo o život približne 1200 Izraelčanov a Hamas tiež zajal 250 ľudí. Pri následnej izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy zahynulo vyše 40.500 Palestínčanov, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva riadeného Hamasom.

Viac o téme: GazaKeir StarmerJosep Borrell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu