Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Pri prestrelke na Západnom brehu zahynul izraelský vojak

(Zdroj: SITA)

TEL AVIV - Jeden izraelský vojak dnes zahynul a traja ďalší boli zranení pri prestrelke s ozbrojencami z teroristickej skupiny Hamas v Džaníne na okupovanom Západnom brehu Jordánu. S odvolaním sa na vyhlásenie izraelskej armády o tom informovala spravodajská webová stránka The Times of Israel.

Podľa armádneho vyhlásenia sa vojaci dnes ráno počas razie v Džaníne stretli s dvoma prominentnými členmi Hamasu. Nasledovala prestrelka, pri ktorej boli dvaja palestínski ozbrojenci zabití. Strelné zranenia utrpeli aj štyria izraelskí vojaci, z ktorých jeden zraneniam podľahol a ďalší je vo vážnom stave. Ráno ozbrojené krídlo Hamasu oznámilo, že jeden z jeho bojovníkov bol zabitý v boji s izraelskými vojakmi v utečeneckom tábore Jenin.

Izraelská armáda už dlhší čas vykonáva razie v palestínskych mestách na Západnom brehu Jordánu a výrazne ich zintenzívnila po minuloročnom teroristickom útoku Hamasu na Izrael z pásma Gazy. Odvtedy armáda zasahuje na Západnom brehu takmer denne a podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva zabila viac ako 660 Palestínčanov vrátane civilistov. Zatkla až 10 000 ľudí.

Izraelská vláda tvrdí, že sa zameriava na teroristov z Hamasu

Najnovšia izraelská operácia na Západnom brehu sa začala v stredu v skorých ranných hodinách, keď stovky izraelských vojakov s podporou vrtuľníkov, bezpilotných lietadiel a obrnených transportérov vpadli do Tulkarmu a Džanínu na severe Západného brehu, kde sú ozbrojené skupiny mimoriadne aktívne.

Izraelská vláda tvrdí, že sa zameriava na teroristov z Hamasu a jeho spojencov, aby zabránila útokom na izraelských civilistov. Hamas už v stredu označil operáciu za izraelskú snahu rozšíriť vojnu v pásme Gazy na Západný breh a vyzval palestínsky ľud, aby povstal. Hovorca Palestínskej samosprávy, ktorá sídli na Západnom brehu, označil izraelskú operáciu za vážnu eskaláciu a vyzval Spojené štáty, aby zasiahli.

Viac o téme: IzraelZápadný brehĎ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu